Almette

Krewetki i zielone szparagi w kremowym sosie z puszystego serka Almette z kolorowym pieprzem

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 2 osób

David

To danie łączy ze sobą białko łatwo przyswajalny błonnik w postaci warzyw.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 puszysty serek Almette z kolorowym pieprzem
  • 6 szt. szparagów zielonych
  • 12 szt. krewetek
  • 2 garści makaronu rigatoni
  • 1 cytryna
  • Sól
  • Pieprz
  • Natka pietruszki
  • Koperek
Drukuj przepis

Przepis

  1. Zielone szparagi obieramy i kroimy na ukos na kawałki 2-3 cm.
  2. Krótko smażymy na patelni, dodajemy krewetki solimy pieprzymy i dusimy na patelni przez kolejne 2 minuty.
  3. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  4. Dodajemy dwie łyżki puszystego serka Almette z kolorowym pieprzem, do patelni z krewetkami i szparagami.
  5. Dodajemy trochę wody z gotowania makaronu i mieszamy aż powstanie aksamitny sos.
  6. Dodajemy makaron.
  7. Pod koniec dodajemy siekane zioła i skórkę z cytryny.

Woda do gotowania sosu na bazie puszystego serka Almette z kolorowym pieprzem może być z ugotowanego makaronu - naturalnie zagęści nam sos dzięki skrobii wytrąconej podczas gotowania makaronu.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: