ODCINEK 3
W poszukiwaniu pomysłów i inspiracji, które pomogą nam poznać życie „w rytmie slow” przez sześć miesięcy odwiedzimy razem sześć różnych miejsc.
Odkryjemy w Polsce miejsca absolutnie magiczne, gdzie w otoczeniu natury czas płynie wolniej, a wszystko smakuje lepiej: chwile, pejzaże, a nawet najzwyklejsze potrawy. W drogę!
David Gaboriaud – szef kuchni, ambasador marki Almette.
Ale dla mnie COŚ nigdy nie znaczy „byle coś”.
Moja filozofia jest taka: nawet w biegu, nawet w drodze jedzmy coś naturalnego – jedzmy zdrowo i pysznie!
Podróż stanie się wtedy prawdziwą przyjemnością… jak nasza na Polesie 🙂
Po podróżach z Almette, można spodziewać się wszystkiego: bywa śmiesznie, magicznie i przesmacznie! Ale takiego przystanku w drodze do Siedliska Sobibór na Polesiu Lubelskim się nie spodziewałem!
Kazimierz Dolny przywitał nas (uwaga, teraz będzie moja poezja!) „…pięknym słońcem rozlanym po magicznej urodzie tego miejsca!”.
A nie mówiłem, że bywa śmiesznie? Wróćmy jednak do rzeczywistości. W drodze zjeść COŚ trzeba!
COŚ małego, coś pysznego… czyli MINI ALMETTE!
I wtedy pojawił się kogut. Tak, kogut. Nie kura, nie świnka tylko kogut. Piękny i smaczny przysmak Kazimierza Dolnego!
No tak pysznego duetu nigdy nie jadłem! Chaps kawałek koguta, pac do serka i… poeeezja! (dużo lepsza niż moja, o niebo lepsza niż moja!) 🙂
Najedzeni i silniejsi jedziemy dalej!
Tym razem zabieram Was do miejsca, które „…powstało z marzeń, z marzeń o domu drewnianym” – powiedziała mi pani Ewa, właścicielka tego wyjątkowego siedliska.
Bo kto powiedział, że dom drewniany musi być w górach?
Polesie Lubelskie i Siedlisko Sobibór jest kwintesencją pięknej i wciąż nietkniętej natury. Ja się zakochałem!
Fajnie tak złapać oddech, zwolnić i spojrzeć na życie z innej perspektywy. To się nazywa SMAKOWANIE ŻYCIA.
À propos smaków. Nie byłbym sobą, gdybym również tam nie pozaglądał do garnków 🙂
Razem ze mną smakowali tych super chwil Kasia Kędzierska, prowadząca bloga simplicite.pl i Kamil, blogojciec.pl.
Naszym głównym, kulinarnym bohaterem był oczywiście serek Almette. Wystarczyło skomponować go z innymi naturalnymi składnikami: prostymi, pożywnymi i oczywiście pysznymi!