Nawet zwykła kanapka może być niezwykła! Wszystko dzięki serkowi Almette i… magicznym dodatkom!
David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.
Składniki
1 serek Almette śmietankowy
10 plasterków szynki długodojrzewającej (np. parmeńska lub serrano)
1 koper włoski
1 garść rukoli
10 kromek pieczywa chrupkiego Wasa z pełnoziarnistej mąki żytniej
1 łyżka oliwy z oliwek
mielony kolorowy pieprz
sól, pieprz – do smaku
Drukuj przepis
Przepis
Pokrój fenkuł w cienkie plastry przy pomocy noża lub mandoliny.
Następnie przełóż go do lodowatej wody z kilkoma kroplami soku z cytryny i odstaw na kilka minut. Dzięki temu koper włoski nie sczernieje i pozostanie chrupki.
Posmaruj wszystkie kromki pieczywa serkiem Almette dodając do niego wcześniej świeżo zmielony kolorowy pieprz. Na każdą kromkę ułóż warstwowo: plaster szynki, plaster kopru włoskiego i 2-3 liście rukoli.
Dopraw całość solą oraz pieprzem i pokrop oliwą z oliwek.