Almette

Kanapki z szynką długodojrzewającą, koprem włoskim i Almette

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 5 osób

David

Nawet zwykła kanapka może być niezwykła! Wszystko dzięki serkowi Almette i… magicznym dodatkom!

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 serek Almette śmietankowy
  • 10 plasterków szynki długodojrzewającej (np. parmeńska lub serrano)
  • 1 koper włoski
  • 1 garść rukoli
  • 10 kromek pieczywa chrupkiego Wasa z pełnoziarnistej mąki żytniej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • mielony kolorowy pieprz
  • sól, pieprz – do smaku
Drukuj przepis

Przepis

  1. Pokrój fenkuł w cienkie plastry przy pomocy noża lub mandoliny.
  2. Następnie przełóż go do lodowatej wody z kilkoma kroplami soku z cytryny i odstaw na kilka minut. Dzięki temu koper włoski nie sczernieje i pozostanie chrupki.
  3. Posmaruj wszystkie kromki pieczywa serkiem Almette dodając do niego wcześniej świeżo zmielony kolorowy pieprz. Na każdą kromkę ułóż warstwowo: plaster szynki, plaster kopru włoskiego i 2-3 liście rukoli.
  4. Dopraw całość solą oraz pieprzem i pokrop oliwą z oliwek.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: