Samo zdrowie na talerzu! I to od rana do wieczora! Właśnie taka jest dzisiejsza propozycja na obłędnie zdrową kanapkę z żytniego chleba z serkiem Almette z ziołami.
David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.
Składniki
1 serek Almette z ziołami
2 awokado, obrane, bez pestki
1/2 białej rzepy
6 łyżek prażonych pestek (siemię lniane i pestki dyni)
10 kromek żytniego chleba, cienko pokrojonego
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz – do smaku
Drukuj przepis
Przepis
Pokrój awokado w cienkie plastry, pokrop je cytryną aby nie sczerniały. Całość odstaw w osobnym naczyniu.
Pokrój białą rzepę w cienkie plastry przy użyciu noża lub mandoliny i odstaw w osobnej misce.
Posmaruj wszystkie kromki żytniego chleba serkiem Almette z ziołami.
Na każdą kromkę ułóż warstwowo: 3-4 plastry awokado, 3-4 plastry białej rzepy, posyp całość łyżeczką prażonych pestek i dopraw solą oraz pieprzem.