Almette

Almette z ziołami, awokado i prażonymi pestkami

Czas przygotowania 15 min

Porcja dla 4 osób

David

Samo zdrowie na talerzu! I to od rana do wieczora! Właśnie taka jest dzisiejsza propozycja na obłędnie zdrową kanapkę z żytniego chleba z serkiem Almette z ziołami.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 serek Almette z ziołami
  • 2 awokado, obrane, bez pestki
  • 1/2 białej rzepy
  • 6 łyżek prażonych pestek (siemię lniane i pestki dyni)
  • 10 kromek żytniego chleba, cienko pokrojonego
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz – do smaku
Drukuj przepis

Przepis

  1. Pokrój awokado w cienkie plastry, pokrop je cytryną aby nie sczerniały. Całość odstaw w osobnym naczyniu.
  2. Pokrój białą rzepę w cienkie plastry przy użyciu noża lub mandoliny i odstaw w osobnej misce.
  3. Posmaruj wszystkie kromki żytniego chleba serkiem Almette z ziołami.
  4. Na każdą kromkę ułóż warstwowo: 3-4 plastry awokado, 3-4 plastry białej rzepy, posyp całość łyżeczką prażonych pestek i dopraw solą oraz pieprzem.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: