Almette

Aromatyczny krem z pieczonej papryki

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Od aksamitności tego kremu można się uzależnić. Podobnie jak od koloru czy zapachu. To pyszna zupa, której charakteru dodadzą przeróżne zioła czy ser.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 1 serek Almette z pomidorami
  • 5 czerwonych papryk
  • 4 ząbki czosnku
  • cebula
  • oliwa z oliwek
  • 1,2-1,5 l bulionu
  • sól, świeżo mielony pieprz
Drukuj przepis

Przepis

Ze wszystkich warzyw lubię najbardziej te pieczone. Pieczone buraki, pieczona dynia czy pieczona papryka sprawiają, że smak wydaje się aksamitniejszy i bardziej ujarzmiony. Zupa krem z pieczonej papryki, oprócz cudownego koloru, ma jeszcze wspaniały aromat. Najwięcej pracy jest z obieraniem papryki, ale gdy po upieczeniu zamkniemy ją szczelnie w woreczku lub umieścimy w garnku i przykryjemy folią, skórka po kilkunastu minutach sama zacznie odchodzić. Do tego kremu świetnie pasują zioła, czosnkowe grzanki i ser Almette pomidorowy. Pomidorowy posmak świetnie współgra z papryką.

  1. Papryki myję, nacinam u góry i umieszczam w naczyniu żaroodpornym. Tak ułożone papryki skrapiam oliwą i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 30-40 minut. Skórki papryk powinny zbrązowieć.
  2. Z upieczonych papryk ściągam skórkę.
  3. Na oliwie podsmażam posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę – aż cebula zmięknie, a czosnek zacznie pachnieć. Dodaję papryki, mieszam całość.
  4. Wlewam bulion i gotuję na małym ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie miksuję zupę na gładko i doprawiam do smaku.
  5. Zupę podaję z łyżką serka Almette z pomidorami.

Aby sprawnie obrać papryki ze skórki, gorące papryki (można każdą osobno) wkładam do worka foliowego na ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmuję je z worka i ściągam z nich skórkę. Powinna sama ładnie schodzić.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: