Almette

Aromatyczny krem z pomidorów z serkiem i prażonymi migdałami

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Przygotowanie tej zupy to chwila – możemy wykorzystać pyszne i aromatyczne, najlepsze teraz pomidory, a możemy użyć dobrej pasty pomidorowej. Możemy dodać garść świeżej bazylii, a możemy też krem wzbogacić pesto. Obowiązuje dowolność. Ma być jednak pysznie i zdrowo. I tak będzie :)

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 1 serek Almette śmietankowy
  • 400 ml dobrej jakości przecieru pomidorowego (pulpy pomidorowej)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • niepełna szklanka wody
  • 2 solidne łyżki pesto z bazylią
  • 3 łyżki płatków migdałów
  • 4-8 listków bazylii
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
Drukuj przepis

Przepis

Kiedy czas płynie jak szalony, poranek łączy się z popołudniem i naprawdę nie mam czasu na gotowanie, zawsze przygotowuję ten krem. Ale żeby nie było tak zwyczajnie (choć jest pysznie i aromatycznie!), zupę wzbogacam prażonymi płatkami migdałów, bazylią i serkiem Almette. Chrupiące migdały, świeże, esencjonalne zioła, puszysty serek i aromatyczny krem – brzmi świetnie, prawda?

  1. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy z oliwek. Podsmażam posiekaną cebulkę wraz z czosnkiem. Kiedy oliwa zacznie pachnieć cebulą i czosnkiem, a cebula zmięknie (ok. 3 min), wlewam pastę pomidorową. Krem gotuję na małym ogniu, dodaję wodę oraz pesto.
  2. Całość mieszam i gotuję ok. 10 minut na małym ogniu. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
  3. Krem nakładam do misek. Do każdej porcji daję łyżkę serka Almette 1-2 listki świeżej bazylii oraz łyżkę lekko uprażonych na suchej patelni płatków migdałów.

Krem możemy na koniec skropić dobrą oliwą z oliwek.

Zupa krem świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: