Almette

Awokado z łososiem, orzechami i Almette z chrzanem!

Czas przygotowania 15 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Lekka, zdrowa i pyszna przekąska z awokado, Almette i łososia sprawdzi się każdego dnia :)

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 2 awokado
  • 4 plastry łososia
  • 1 serek Almette z chrzanem
  • garść orzechów włoskich
  • sos: 10 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka miodu, sok z 1 limonki
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
Drukuj przepis

Przepis

Delikatne i maślane awokado pięknie łączy się z aksamitnym serkiem chrzanowym i konkretnym łososiem. Dopełnieniem smaku są lekko podprażone orzechy włoskie, a całość wieńczy cytrusowy sos.

  1. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, skrapiamy limonką.
  2. Środek awokado wypełniamy plastrami łososia.
  3. Na łososia nakładamy po łyżce serka Almette.
  4. Orzechy włoskie lekko prażymy na patelni - posypujemy nimi awokado.
  5. Do słoika wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy sok z limonki, musztardę i miód. Słoik zakręcamy i porządnie nim potrząsamy.
  6. Tak przygotowanym sosem polewamy awokado.

Wybieraj awokado z ciemną skórką. To odmiana hass, która jest zawsze dojrzała :)

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: