Baba ziemniaczana to pyszny przepis rodem z Podlasia. Najpyszniej smakuje z serkiem Almette i kubkiem maślanki!
Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.
Składniki
ok. 1,5 kg ziemniaków
150 g boczku
2 cebule
oliwa
2 łyżki mąki pszennej
2 jajka
sól, pieprz
2 serki Almette ze szczypiorkiem i cebulką
roszponka
Drukuj przepis
Przepis
Ziemniaki obieramy, płuczemy, ścieramy na tarce i zostawiamy na sitku, aby odciekły.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
Boczek kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej - podsmażamy cebulę wraz z boczkiem.
Starte i odciśnięta ziemniaki mieszamy z roztrzepanymi jajkami, mąką i podsmażoną cebulą i boczkiem. Doprawiamy do smaku.
Całość przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy godzinę w 180 stopniach.
Każdy kawałek upieczonej baby podajemy z solidną łyżką serka Almette z szczypiorkiem i cebulką.
Z całością świetnie smakuje i dobrze się komponuje roszponka.
W zależności od tego jak grubą chcecie mieć babę ziemniaczaną, taką wykorzystajcie foremkę. Większa foremka sprawi, że baba będzie niższa, bardziej chrupiąca. W mniejszej foremce baba będzie wyższa, z wierzchu chrupiąca, w środku cudnie ziemniaczana.
W zależności od tego jak grubą chcecie mieć babę ziemniaczaną, taką wykorzystajcie foremkę. Większa foremka sprawi, że baba będzie niższa, bardziej chrupiąca. W mniejszej foremce baba będzie wyższa, z wierzchu chrupiąca, w środku cudnie ziemniaczana.