Almette

Babeczki z masą jajeczną, cynamonem i serkiem śmietankowym

Czas przygotowania 40 min

Porcja dla 4 osób

David

Jedząc nasze domowe Pasteis De Nata poczujemy się tak, jak w Lizbonie.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Portugalia
Portugalia

W Lizbonie nie można nie spróbować lokalnych, słodkich, przysmaków nazywanych: “pasteis de nata”. Pasteis de nata jest rodzajem kremu brulee, zrobionym z ciasta przypominającego połączenie pomiędzy ciastem francuskim i kruchym. Nadziewany jest masą jajeczną, następnie zapieczony. Podawany często z cukrem pudrem i cynamonem.

Taki deser zjadłem w działającej do dziś fabryce Pasteis de nada – w Belem, pod Lizboną. Jest to obowiązkowy punkt zwiedzania podczas pobytu w Lizbonie. Smak tych babeczek jest obłędny – nie można poprzestać na jednej. Koniecznie zamówcie minimum dwie sztuki na osobę – jedną posypcie cukrem pudrem, a drugą cynamonem. Do tego zamówcie pyszną, portugalską, kawę i macie dawkę energii by chodzić dalej po mieście!

Składniki

  • 1 ciasto francuskie
  • 200 ml mleka 2%
  • 50 g serka Almette jogurtowy
  • 1 laska wanilii
  • 30 g skrobi kukurydzianej
  • 180 g cukru
  • 130 ml wody
  • 4 żółtka
Drukuj przepis

Przepis

  1. Z ciasta francuskiego wykrawamy krążki za pomocą szklanki.
  2. Następnie układamy je w wysmarowanej masłem, prostokątnej formie na 12 muffinek.
  3. Skrobię starannie mieszamy z niewielką ilością mleka tak, by nie powstały grudki.
  4. Pozostałe mleko gotujemy z serkiem Almette oraz nasionami wydrążonymi z laski wanilii.
  5. Do gotującego się mleka dodajemy skrobię z mlekiem, cały czas starannie mieszając.
  6. Gotujemy dalej, na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.
  7. Gdy masa zgęstnieje odstawiamy garnek.
  8. W drugim rondelku gotujemy cukier z wodą, aż powstanie syrop.
  9. Syrop łączymy z mleczną masą i mieszamy. Przelewamy masę przez sitko.
  10. Wyjmujemy laskę wanilii.
  11. Do tej masy dodajemy żółtka- jedno po drugim, dokładnie mieszamy tak, by nie powstały grudki.
  12. Przelewamy masę do foremek napełniając je po brzegi.
  13. Pieczemy w 250 stopniach przez 20 minut lub do momentu, w którym brzegi i wierzch ciasta się zarumienią.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: