Almette

Babka ziemniaczana z bacówki

Czas przygotowania 150 min

Porcja dla 4 osób

Składniki

  • 1 serek Almette wiejski kremowy
  • Szczypiorek
  • 3 kg ziemniaków
  • 200 g kiełbasy
  • 200 g boczku
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • Sól
  • Pieprz
  • Świeży tymianek
  • Sos grzybowy:
  • 100 g pieczarek brunatnych
  • 25 g suszonych borowików
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 liść laurowy
  • Świeży tymianek
  • 20 g masła
  • 200 ml śmietanki 30%
  • Sól
  • Pieprz
  • Natka pietruszki
Drukuj przepis

Przepis

  1. Babka: ziemniaki obierz i zetrzyj na małych oczkach.
  2. Od razu odciśnij nadmiar płynu z ziemniaków.
  3. Kiełbasę i boczek pokrój w kosteczkę.
  4. Podsmaż na patelni na chrupko.
  5. Wymieszaj starte ziemniaki z solą, pieprzem, mąką, jajkami.
  6. Masę wymieszaj łyżką.
  7. Przełóż masę do foremki prostokątnej wysmarowanej olejem i obsyp bułką tartą.
  8. Wyrównaj powierzchnię i ułóż gałązki tymianku. Piecz w 180°C przez 2 godziny (góra-dół).
  9. W tym czasie namocz suszone borowiki we wrzątku na 15 minut.
  10. Odciśnij nadmiar wody i posiekaj grzyby.
  11. Pokrój pieczarki. Na suchej, rozgrzanej patelni podsmaż najpierw pieczarki na złoty kolor, następnie dodaj masło oraz posiekane borowiki.
  12. Duś kilka minut z liściem laurowym i tymiankiem.
  13. Dopraw sosem sojowym i pieprzem.
  14. Dodaj śmietankę i duś całość, aż sos zgęstnieje.
  15. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  16. Po schłodzeniu pokrój babkę na prostokątne plastry i podsmaż je na złoty kolor na patelni.
  17. Serwuj z sosem grzybowym oraz serkiem Almette wiejskim kremowym, posypane posiekanym szczypiorkiem.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: