Almette

Beza z żurawiną

Czas przygotowania 180 min

Porcja dla 6 osób

Asia

Zapiszcie ten przepis i przechowujcie go pod kluczem, bo oto właśnie, specjalnie dla Was przepis na bezę idealną!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • BEZA:
  • 5 białek
  • szklanka drobnego cukru
  • łyżeczka octu
  • łyżeczka mąki ziemniacznej
  • KREM:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 serki Almette śmietankowe
  • NA BEZĘ:
  • Kubek świeżej żurawiny
  • Cukier puder do oprószenia bezy
Drukuj przepis

Przepis

Dobrze przygotowana beza jest chrupiąca na zewnątrz i lekka jak piórko w środku. Jest słodka i kwaśna zarazem – jest pełna kontrastów, zachwyca i rozkochuje w sobie. I taka jest też nasza beza – królowa, którą połączyliśmy z puszystym kremem i żurawiną 🙂

  1. Piekarnik nastawiamy na 120 stopni.
  2. Jajka myjemy, wycieramy, bardzo starannie oddzielamy białka od żółtek.
  3. Białka wlewamy do metalowej miski i zaczynamy ubijać mikserem.
  4. Dodajemy cukier - po jednej łyżce, co jakiś czas.
  5. Chodzi o to, żeby cukier miał czas się rozpuścić.
  6. Białka ubijamy mikserem najpierw na niewielkich obrotach, a potem na coraz większych - cały czas dodajemy cukier po łyżce.
  7. Ubijanie może trwać nawet 15 - 20 minut. Piana musi być sztywna i lśniąca.
  8. Pod koniec ubijania dodajemy łyżeczkę octu i łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
  9. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  10. Posiłkując się łyżką lub szpatułką wykładamy ubitą pianę na środek blachy i formujemy z niej bezę.
  11. Formujemy dowolny okrąg o wysokości ok 4-5 cm.
  12. Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni (bez termoobiegu) na 30 minut, a po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i zostawiamy bezę jeszcze na dwie godziny.
  13. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozwalamy bezie ostygnąć.
  14. Przygotowujemy krem - zimną śmietankę 30 % ubijamy na sztywno, pod koniec dodając dwie łyżki cukru pudru.
  15. Kiedy śmietana będzie ubita, dodajemy partiami serki Almette, cały czas ubijamy krem (na wolnych obrotach).
  16. Ostudzoną bezę przekładamy na paterę.
  17. Na górę bezy dodajemy krem Almette oraz umyte owoce żurawiny.
  18. Całość oprószamy cukrem pudrem.

Biała należy ubijać w metalowej, suchej misce.

Można bezę upiec wieczorem i na noc zostawić ją w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia.

Żurawinę można podsmażyć na patelni z łyżką miodu.

Bezę można polać gęstym sokiem z żurawiny (lub innym ulubionym).

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: