Czas przygotowania 120 min
Porcja dla 5 osób
Małe, piękne, skrywające w sobie mnóstwo dobroci. Beziki z gruszką i czekoladą są pysznym deserem. Na beziki nałożymy obłędnie puszysty serek Almette z jabłkiem i gruszką, dodamy karmelizowaną gruszkę, a całość polejemy czekoladą. Dla odważniejszych łasuchów polecam dodanie odrobiny soli – znakomicie wyostrza smak czekolady.
Jajka myjemy, osuszamy, oddzielamy białka od żółtek. Białka zaczynamy ubijać mikserem. Kiedy zaczną się pienić dodajemy po łyżce cukru. Ubijamy do momentu aż zużyjemy cały cukier, a piana będzie sztywna i lśniąca.
Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy ubite na sztywno białko. Możemy wykładać je łyżką, a możemy użyć szprycy. Bezy pieczemy najpierw 30 minut w 120 stopniach, a później zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy beziki jeszcze godzinę. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, a bezy zostawiamy do wystygnięcia.
Gruszki kroimy na kawałki (usuwamy gniazda nasienne) i przesmażamy je chwilę na patelni z miodem.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Serki Almette przekładamy do miski i mieszamy je łyżką.
Na ostudzone beziki nakładamy porcję serka i karmelizowaną gruszkę. Całość polewamy roztopioną czekoladą.
• Dla tych, którzy lubią nieoczywiste smaki, polecam dodać odrobinę soli do czekolady
• Z tych składników możecie upiec ok 10 małych bez lub jeden blat większej bezy.