Almette

Beziki z gruszką i czekoladą

Czas przygotowania 120 min

Porcja dla 5 osób

Asia

Małe, piękne, skrywające w sobie mnóstwo dobroci. Beziki z gruszką i czekoladą są pysznym deserem. Na beziki nałożymy obłędnie puszysty serek Almette z jabłkiem i gruszką, dodamy karmelizowaną gruszkę, a całość polejemy czekoladą. Dla odważniejszych łasuchów polecam dodanie odrobiny soli – znakomicie wyostrza smak czekolady.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 4 jajka
  • 160 g cukru
  • 2 serki Almette jogurtowe
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki miodu
  • odrobina soli
Drukuj przepis

Przepis

Jajka myjemy, osuszamy, oddzielamy białka od żółtek. Białka zaczynamy ubijać mikserem. Kiedy zaczną się pienić dodajemy po łyżce cukru. Ubijamy do momentu aż zużyjemy cały cukier, a piana będzie sztywna i lśniąca.

Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy ubite na sztywno białko. Możemy wykładać je łyżką, a możemy użyć szprycy. Bezy pieczemy najpierw 30 minut w 120 stopniach, a później zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy beziki jeszcze godzinę. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, a bezy zostawiamy do wystygnięcia.

Gruszki kroimy na kawałki (usuwamy gniazda nasienne) i przesmażamy je chwilę na patelni z miodem.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Serki Almette przekładamy do miski i mieszamy je łyżką.

Na ostudzone beziki nakładamy porcję serka i karmelizowaną gruszkę. Całość polewamy roztopioną czekoladą.

• Dla tych, którzy lubią nieoczywiste smaki, polecam dodać odrobinę soli do czekolady
• Z tych składników możecie upiec ok 10 małych bez lub jeden blat większej bezy.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: