Almette

Bliny z serkiem Almette z ziołami i wędzoną rybą

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 2 osób

David

Puszyste, małe bliny to podstawa. A potem można na nich ułożyć, co się tylko chce!

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • ciasto:
  • 1 szklanka jogurtu
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki gryczanej
  • szczypta sody lub proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • dodatki:
  • 1 serek Almette z ziołami
  • wędzony jesiotr lub inna ryba
  • 3 brukselki
  • 2 pieczarki
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju lnianego
Drukuj przepis

Przepis

Bliny to tylko 3 składniki, nie ma nic prostszego. Zaskoczyłem tym Paulinę. Pewnie częściej będzie je robiła.

  1. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
  2. Następnie dodaj jogurt i wbij jajko.
  3. Całość wymieszaj do całkowitego połączenia się składników.
  4. Na rozgrzaną patelnię, z odrobiną klarowanego masła, wlej po 1 łyżce ciasta i podsmaż bliny w obu stron na złoty kolor.
  5. Poobrywaj listki brukselki. Pieczarki pokrój na cienkie plasterki.
  6. Posmaruj bliny serkiem Almette z ziołami.
  7. Ułóż na nich płatki wędzonego jesiotra, listki brukselki oraz plasterki pieczarek.
  8. Dopraw solą, pieprzem i pokrop olejem lnianym.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: