Almette

Bocadillo – kanapka z szynką długodojrzewającą

Czas przygotowania 10 min

Porcja dla 2 osób

David

Bocadillo - czyli kanapka po hiszpańsku, popularna w tapas barach i nie tylko. Często jest to bułeczka z różnymi dodatkami ale zawsze przygotowana ze świeżymi składnikami i nigdy nie przekombinowana. Dobry smak tkwi w prostocie :)

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Hiszpania
Hiszpania

W drodze do Hossegor we francuskiej części Kraju Basków zatrzymaliśmy się w mieście Bilbao w hiszpańskiej części Kraju Basków. Znany z popularnego muzeum Guggenheim, Bilbao to też miasto gdzie można dobrze zjeść, zwłaszcza w tradycyjnych i ponad stu letnich tapas barach. Jeden z tapasów, które mnie urzekło w swojej prostocie a zarazem smaku to „bocadillos” czyli kanapki z różnymi dodatkami.

Moją ulubioną była kanapka z szynką długodojrzewającą Serrano i z suszonym pomidorem. Co ciekawie, bocadillo występują też w formie bułeczek więc są dobrym rozwiązaniem jeśli po drodze nagle poczujecie głód i nie macie czasu na przystanek w tapas barze. Wystarczy je wziąć na wynos i delektować się ich smakiem w drodze do kolejnego miasta w tej pięknej części Hiszpanii.

Składniki

  • bułeczka pszenna
  • pół czerwonej papryki
  • liście bazylii
  • 1 serek Almette z rzodkiewkami
  • 2-3 plastry szynki Serrano
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
Drukuj przepis

Przepis

  1. Paprykę czerwoną pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z serkiem Almette z rzodkiewkami.
  2. Dopraw serek pieprzem i wymieszaj z łyżką oliwy z oliwek.
  3. Bułeczkę przekrój na pół wzdłuż i grilluj na patelni grillowej.
  4. Zdejmij z patelni i odstaw do wystygnięcia.
  5. Posmaruj serkiem Almette wymieszanym z papryką.
  6. Dodaj plastry szynki i udekoruj listkami bazylii.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: