Almette

Brownie z czapką Świętego Mikołaja i Almette!

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 12 osób

Asia

Wieczorne gotowanie ma swój urok. Mam wtedy święty spokój i świetne pomysły - w sam raz na Święto Mikołaja :)

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 200 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 140 g brązowego cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • świeże truskawki (ok. 10 - 12 sztuk)
  • 2 serki Almette śmietankowe
  • *blaszka do pieczenia, papier do pieczenia, rękaw cukierniczy z ozdobną końcówką
Drukuj przepis

Przepis

Brownie to wyjątkowe ciasto – bardzo czekoladowe, wilgotne w środku. Robi się je błyskawicznie – piecze w 20 minut. Pozostawia pole do popisu, bo można je zwyczajnie oprószyć cukrem pudrem, można udekorować orzechami, a można też na każdy kawałek ciasta nałożyć truskawkę z serkiem Almette tak, by razem tworzyły czapkę Mikołaja. W sam raz na mikołajki 🙂

  1. W garnku rozpuszczamy masło.
  2. Dodajemy kawałki gorzkiej czekolady.
  3. Mieszamy aż składniki ładnie się połączą.
  4. Do miski wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli.
  5. Do jajek dodajemy cukier i ubijamy całość na puszystą masę.
  6. Pod koniec dodajemy mąkę - stopniowo, po 1 łyżce i mieszamy.
  7. Do masy partiami dodajemy czekoladę z masłem.
  8. Delikatnie mieszamy ciasto, aż składniki pięknie się połączą.
  9. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  10. Pieczemy je 20 minut w 160 stopniach.
  11. Serek Almette przekładamy do rękawa cukierniczego.
  12. Ostudzone ciasto kroimy na kawałki.
  13. Na każdy kawałek wyciskamy porcję serka.
  14. Na serku układamy truskawkę.
  15. Na wierzch truskawki dodajemy niewielką ilość serka tak, by tworzyła pompon czapki.

Aby wygodnie umieścić serek w rękawie cukierniczym, można rękaw umieścić w słoiku - zerknijcie na film :)

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: