Drukuj przepis
Przepis
Brownie to wyjątkowe ciasto – bardzo czekoladowe, wilgotne w środku. Robi się je błyskawicznie – piecze w 20 minut. Pozostawia pole do popisu, bo można je zwyczajnie oprószyć cukrem pudrem, można udekorować orzechami, a można też na każdy kawałek ciasta nałożyć truskawkę z serkiem Almette tak, by razem tworzyły czapkę Mikołaja. W sam raz na mikołajki 🙂
- W garnku rozpuszczamy masło.
- Dodajemy kawałki gorzkiej czekolady.
- Mieszamy aż składniki ładnie się połączą.
- Do miski wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli.
- Do jajek dodajemy cukier i ubijamy całość na puszystą masę.
- Pod koniec dodajemy mąkę - stopniowo, po 1 łyżce i mieszamy.
- Do masy partiami dodajemy czekoladę z masłem.
- Delikatnie mieszamy ciasto, aż składniki pięknie się połączą.
- Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy je 20 minut w 160 stopniach.
- Serek Almette przekładamy do rękawa cukierniczego.
- Ostudzone ciasto kroimy na kawałki.
- Na każdy kawałek wyciskamy porcję serka.
- Na serku układamy truskawkę.
- Na wierzch truskawki dodajemy niewielką ilość serka tak, by tworzyła pompon czapki.
Aby wygodnie umieścić serek w rękawie cukierniczym, można rękaw umieścić w słoiku - zerknijcie na film :)