Almette

Brownie ze śliwkami

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 6 osób

Asia

Uwielbiam brownie – najbardziej takie, które jest mocno czekoladowe i mokre w środku. Brownie z dodatkiem serka Almette Jogurtowego i śliwek wygląda i smakuje wyjątkowo wykwintnie!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • *blaszka o wymiarach ok 20x20 cm (przykład)
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 serek Almette jogurtowy
  • 10 śliwek
  • mielony cynamon
Drukuj przepis

Przepis

Brownie to klasyk. Jest cudownie mokre w środku i mocno czekoladowe. Dodatki do brownie to kwestia wyobraźni. Do naszego ciasta cudnie pasuje śliwka w towarzystwie jogurtowego serka. Zakochacie się w tym przepisie.

  1. W rondelku masło rozpuszczamy wraz z czekoladą.
  2. Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek.
  3. Żółtka ucieramy wraz z cukrem, powolutku dodajemy mąkę.
  4. Białka ubijamy na sztywno.
  5. Do żółtek utartych z cukrem dodajemy masło z czekoladą, miksujemy delikatnie całość.
  6. Na koniec do ciasta dodajemy ubite na sztywno białka.
  7. Całość delikatnie mieszamy i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. Ciasto pieczemy 35 minut w 160 stopniach.
  9. Po upieczeniu i lekkim wystudzeniu ciasta, kroimy je w kwadraty.
  10. Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżkę serka Almette jogurtowy i śliwkę.
  11. Ciasto z serkiem i śliwką oprószamy cynamonem.

Możecie nie dodawać mąki – wtedy ciasto może mieć delikatniejszą strukturę.

Jeśli się na to zdecydujecie, dobrze ubijcie białka – to ubite białka podtrzymają strukturę ciasta.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: