Dobry klasyczny burger z pysznym serkiem Almette to sukces gwarantowany!
David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.
Składniki
1 serek Almette z ziołami
2 bułeczki do burgerów (domowe lub kupne)
2 kotlety mielone wołowe do burgerów
oliwa z oliwek
1 cebula czerwona
40 ml octu czerwonego
40 ml wody
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
2 listki dębowej sałaty
1 pomidor
Drukuj przepis
Przepis
Zacznij od przygotowania szybkich pikli z cebuli.
Cebulę pokrój na cienkie plastry na mandolinie lub ostrym nożem.
W rondelku zagotuj wodę z octem, solą i cukrem.
Odstaw i od razu włóż plastry cebuli do rondelka.
Wymieszaj i odstaw na 15 min.
W tym czasie pokrój pomidory w plastry.
Doprawione kotlety podsmaż na oliwie na złoty kolor z obu stron.
Na tej samej patelni w trakcie smażenia kotletów podsmaż połówki bułeczek od wewnętrznej strony na złoty kolor.
Zdejmij bułeczki z patelni i posmaruj je cienką warstwą serka Almette z ziołami, następnie ułóż warstwowo: liście sałaty, plastry pomidora, usmażony kotlet oraz odsączone pikle z cebuli.
Przykryj drugą połówką bułki i serwuj od razu.
Podsmaż kotlety parę minut z obu stron tak, aby zachować soczystość mięsa.
Czerwoną cebulę możesz zamienić na białą i pikluj ją w białym occie.
Jeśli wolisz opcję wege burgera, zamień mięso na grzyby portobello.
Podsmaż kotlety parę minut z obu stron tak, aby zachować soczystość mięsa.
Czerwoną cebulę możesz zamienić na białą i pikluj ją w białym occie.
Jeśli wolisz opcję wege burgera, zamień mięso na grzyby portobello.