Almette

Burger z szarpanym mięsem i warzywami

Czas przygotowania 90 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Oto mega radocha dla wszystkich fanów mięsa - przygotujcie tego burgera, a przepadniecie z rozkoszy :)

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 1 kg żeberek
  • 4 ząbki czosnku
  • szklanka keczupu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • sól
  • pieprz
  • 4 bułki do hamburgerów
  • 4 liście sałaty
  • 2 serki Almette śmietankowe
  • 4-6 marchewek
  • 2 buraki
  • oliwa z oliwek
Drukuj przepis

Przepis

Fajny to przepis na żeberka, cudowny na jesienną kanapkę. Tak przygotowane mięso fantastycznie gra z pieczonymi warzywami. Całość jest solidna i pyszna – gwarantuje smak i pełne brzuszki 🙂

  1. Dzień przed przygotowaniem burgerów zajmujemy się żeberkami.
  2. Żeberka myjemy, osuszamy, kroimy nożem na pojedyncze porcje.
  3. Czosnek siekamy, mieszamy z przyprawami, sosem sojowym, miodem, keczupem.
  4. Nacieramy mięso marynatą i odstawiamy pod przykryciem na 12 godzin do lodówki.
  5. Na godzinę przed pieczeniem, mięso wyjmujemy z lodówki, mieszamy całość, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i mięso pieczemy godzinę.
  7. Wraz z mięsem możemy upiec warzywa.
  8. Marchewki kroimy wzdłuż na pół, małe buraki zawijamy w folię.
  9. Marchewki skrapiamy oliwą i miodem.
  10. Warzywa pieczemy wraz z żeberkami.
  11. Buraki mogą być w piekarniku godzinę, marchewki wyjmujemy wcześniej (lub dokładamy później) - czas dla nich to 30 minut.
  12. Upieczone mięso oddzielamy od kości, buraki kroimy w plastry.
  13. Przed złożeniem burgera lekko podgrzewamy bułki.
  14. Bułki kroimy na pół - górę i dół smarujemy serkiem Almette.
  15. Nakładamy mięso, warzywa i sałatę.
  16. Smacznego :)

Do takiego burgera możecie „wsadzić” jakie chcecie mięso. Każde pieczone mięso, przesmażone z przyprawami, nada odpowiedniego charakteru bułce.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: