Nie tylko mięso można grillować! Pokażę Wam, że halloumi i szparagi świetnie się nadają na grilla, a z nimi można komponować bardzo smakowite burgery :)
David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.
Składniki
4 bułki do burgerów
1 serek Almette ze szczypiorkiem i cebulą
1 pomidor malinowy
1 pomidor żółty
2 halloumi
Kilka listków sałaty
10 zielonych szparagów
Garść świeżych pokrzyw
1-2 łyżki orzeszków pinii
Oliwa z oliwek
Sól
Drukuj przepis
Przepis
Pesto z pokrzywy: wrzuć liście pokrzywy do gotującej się wody.
Po chwili wyciągnij liście i od razu zahartuj w lodowatej wodzie.
Odciśnij jak najwięcej wody i drobno posiekaj liście.
W moździerzu utrzyj liście ze szczyptą soli, dodaj orzeszki pinii i utrzyj wszystko na pastę.
Następnie wlej oliwę z oliwek i dalej ucieraj, aż wszystkie składniki się połączą.
Dopraw do smaku solą i sokiem z cytryny.
Odetnij końcówki szparagów i obierz je.
Halloumi pokrój w grube plastry.
Grilluj szparagi i plastry z halloumi z obu stron na złoty kolor.
Pomidory pokrój w grube plastry.
Bułki do burgerów przekrój na pół i posmaruj obie połówki oliwą, grilluj lub podsmaż na złoty kolor na patelni.
Posmaruj dolną połówką bułki serkiem Almette ze szczypiorkiem i cebulą, następnie ułóż warstwowo: listki sałaty, plastry halloumi, plastry pomidorów, pesto z pokrzywy i szparagi.
Przykryj drugą połówką bułki i zjedz od razu!
Grillowanie bułki do burgerów powoduje, że będzie chrupka i lepiej utrzyma wilgotność składników, użytych w tym przepisie.
Przy tym przepisie, nie bój się eksperymentować z różnymi dodatkami. Pesto możesz zrobić z innych ziół, do burgerów dodać ser kozi zamiast halloumi, lub grzyby takie jak portobello, itp.
Przy zrywaniu pokrzyw wybieraj górne listki, są delikatniejsze.
Grillowanie bułki do burgerów powoduje, że będzie chrupka i lepiej utrzyma wilgotność składników, użytych w tym przepisie.
Przy tym przepisie, nie bój się eksperymentować z różnymi dodatkami. Pesto możesz zrobić z innych ziół, do burgerów dodać ser kozi zamiast halloumi, lub grzyby takie jak portobello, itp.
Przy zrywaniu pokrzyw wybieraj górne listki, są delikatniejsze.
Orzeszki pinii możesz zastąpić pestkami słonecznika.