Almette

Burgery z halloumi, szparagami, pesto z pokrzywy i z serkiem Almette ze szczypiorkiem i cebulą

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 4 osób

David

Nie tylko mięso można grillować! Pokażę Wam, że halloumi i szparagi świetnie się nadają na grilla, a z nimi można komponować bardzo smakowite burgery :)

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 4 bułki do burgerów
  • 1 serek Almette ze szczypiorkiem i cebulą
  • 1 pomidor malinowy
  • 1 pomidor żółty
  • 2 halloumi
  • Kilka listków sałaty
  • 10 zielonych szparagów
  • Garść świeżych pokrzyw
  • 1-2 łyżki orzeszków pinii
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
Drukuj przepis

Przepis

  1. Pesto z pokrzywy: wrzuć liście pokrzywy do gotującej się wody.
  2. Po chwili wyciągnij liście i od razu zahartuj w lodowatej wodzie.
  3. Odciśnij jak najwięcej wody i drobno posiekaj liście.
  4. W moździerzu utrzyj liście ze szczyptą soli, dodaj orzeszki pinii i utrzyj wszystko na pastę.
  5. Następnie wlej oliwę z oliwek i dalej ucieraj, aż wszystkie składniki się połączą.
  6. Dopraw do smaku solą i sokiem z cytryny.
  7. Odetnij końcówki szparagów i obierz je.
  8. Halloumi pokrój w grube plastry.
  9. Grilluj szparagi i plastry z halloumi z obu stron na złoty kolor.
  10. Pomidory pokrój w grube plastry.
  11. Bułki do burgerów przekrój na pół i posmaruj obie połówki oliwą, grilluj lub podsmaż na złoty kolor na patelni.
  12. Posmaruj dolną połówką bułki serkiem Almette ze szczypiorkiem i cebulą, następnie ułóż warstwowo: listki sałaty, plastry halloumi, plastry pomidorów, pesto z pokrzywy i szparagi.
  13. Przykryj drugą połówką bułki i zjedz od razu!

Grillowanie bułki do burgerów powoduje, że będzie chrupka i lepiej utrzyma wilgotność składników, użytych w tym przepisie.

Przy tym przepisie, nie bój się eksperymentować z różnymi dodatkami. Pesto możesz zrobić z innych ziół, do burgerów dodać ser kozi zamiast halloumi, lub grzyby takie jak portobello, itp.

Przy zrywaniu pokrzyw wybieraj górne listki, są delikatniejsze.

Orzeszki pinii możesz zastąpić pestkami słonecznika.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: