Czas przygotowania 45 min
Porcja dla 4 osób
Cannelloni wypełnione serkiem Almette połączonym z szynką i pomidorami to jedna z propozycji, którą przygotowuję z największą radością. Wiem bowiem, że sos pomidorowy i grube makaronowe rurki po brzegi wypełnione ostrym serkiem to smaki, które lubię najbardziej.
Domowe obiady czy kolacje to czas na wytchnienie i rozmowę. Bardzo lubię przygotowywanie tych posiłków. Myślę o moich domownikach. O tym, jak im minął dzień, jakie mają plany. Rozkładam więc serwetę, układam talerze i zabieram się za przygotowanie pysznych, faszerowanych rurek. A kiedy wszyscy jesteśmy gotowi, podaję zapiekane w pomidorach cannelloni i zasiadamy do stołu, by jeść, pić i rozmawiać. ☺ Przygotowanie tego dania to chwila. Możemy zapiec je w większej formie i rodzinnie wyjadać, nakładając porcje łyżką. Możemy również przygotować małe kokilki (niewielkie, żaroodporne miseczki), wypełnić je sosem pomidorowym, a następnie nałożyć po kilka wypełnionych serkiem rurek. Smak całego dania wzbogacają zioła. Nie żałujmy więc świeżej bazylii, która doskonale podkreśli włoski smak naszego zapiekanego makaronu.
Aby z łatwością zdjąć z pomidorów skórkę, nacinam je nożem na krzyż u góry i na dole, a następnie zanurzam na kilkanaście sekund w gotującej się wodzie. Kiedy skórka zacznie odchodzić, przelewamy pomidor zimną wodą i obieram go ze skóry.