Almette

Carpaccio z buraka z serkiem, ziołami i aksamitnym, miodowym sosem

Czas przygotowania 15 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Carpaccio z buraka da Wam siłę i energię. Aromatyczny sos dodaje wyjątkowości tej przekąsce, która może być też pyszną kolacją ☺

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 6 buraków
  • 2 serki Almette z Chrzanem
  • ulubione zioła (oregano, tymianek)
  • orzechy
  • sos: 10 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki musztardy francuskiej, 1 łyżka miodu, 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
Drukuj przepis

Przepis

Uwielbiam piec buraki. Podczas pieczenia karmelizuje się cały zawarty w nich cukier. Zawsze piekę ich więcej. Tak upieczone buraki wykorzystuję do przygotowania zupy kremu, dodaję do kaszy czy sałatek. A kiedy kompletnie nie mam czasu na gotowanie, upieczone buraki kroję w cienkie plastry, rozkładam na talerzu i przygotowuję pyszne Carpaccio. Na buraki nakładam wspaniale z nimi grający serek Almette. Całość oprószam ziołami, a smak kontrastuję aksamitnym sosem. Radzę zapamiętać przepis na ten sos, bo doskonale sprawdza się jako dodatek do sałatek czy kasz.

  1. Upieczone buraki kroimy w cienkie plastry i rozkładamy na talerzu.
  2. Na każdego buraka nakładamy łyżeczką serek Almette z Chrzanem.
  3. Całość oprószamy posiekanymi, świeżymi ziołami oraz podprażonymi orzechami (opcjonalnie).
  4. Aby przygotować sos musimy wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Mieszamy do uzyskania konsystencji emulsji.
  5. Carpaccio doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Do przygotowania Carpaccio możemy użyć buraków pieczonych lub gotowanych.

Aby orzechy były smaczniejsze, należy kilka minut prażyć je na suchej patelni

Aby sos miał idealna konsystencję, należy mieszać go widelcem lub trzepaczkę – można też składniki sosu przelać do słoika, zamknąć go i potrząsać do połączenie się i uzyskania konsystencji emulsji.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: