Czas przygotowania 15 min
Porcja dla 4 osób
Carpaccio z buraka da Wam siłę i energię. Aromatyczny sos dodaje wyjątkowości tej przekąsce, która może być też pyszną kolacją ☺
Uwielbiam piec buraki. Podczas pieczenia karmelizuje się cały zawarty w nich cukier. Zawsze piekę ich więcej. Tak upieczone buraki wykorzystuję do przygotowania zupy kremu, dodaję do kaszy czy sałatek. A kiedy kompletnie nie mam czasu na gotowanie, upieczone buraki kroję w cienkie plastry, rozkładam na talerzu i przygotowuję pyszne Carpaccio. Na buraki nakładam wspaniale z nimi grający serek Almette. Całość oprószam ziołami, a smak kontrastuję aksamitnym sosem. Radzę zapamiętać przepis na ten sos, bo doskonale sprawdza się jako dodatek do sałatek czy kasz.
Do przygotowania Carpaccio możemy użyć buraków pieczonych lub gotowanych.
Aby orzechy były smaczniejsze, należy kilka minut prażyć je na suchej patelni
Aby sos miał idealna konsystencję, należy mieszać go widelcem lub trzepaczkę – można też składniki sosu przelać do słoika, zamknąć go i potrząsać do połączenie się i uzyskania konsystencji emulsji.