Almette

Charakterne guacamole z kolendrą i limonką

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 3 osób

Asia

Guacamole z nachosami podkręcone serkiem Almette wygląda świetnie! Podane w małych szklaneczkach zaczaruje niejedno przyjęcie!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 3 awokado
  • 1 szalotka
  • 2 cm chili lub kilka kropli Tabasco
  • sok z limonki
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • świeża kolendra
  • 2 serki Almette Jogurtowe
  • paczka nachosów
Drukuj przepis

Przepis

Pomysłów na guacamole jest mnóstwo. Najważniejsze by smaki ze sobą grały. Idealnie kremowe awokado, którego smak podkreślają dobrze dobrane przyprawy, doskonale komponuje się z serkiem Almette. Serek Almette wnosi mnóstwo świeżości do tej przekąski, a chrupiące nachosy pięknie wieńczą całość.

  1. Z awokado usuwamy pestkę, wydrążamy je.
  2. Pestkę i skórę wyrzucamy.
  3. Do awokado dodajemy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, oliwę z oliwek, chili, limonkę i kolendrę.
  4. Mieszamy całość, rozgniatamy na gładko.
  5. Doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Na dnie małych szklaneczek układamy warstwę guacamole, a na guacamole dajemy serek Almette.
  7. Na wierzch wbijamy nachosy.
  8. Całość skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i ozdabiamy kolendrą.

Najlepiej kupować awokado odmiany hass. To awokado ma ciemną skórkę i zawsze jest dojrzałe. Nadaje się od razu do jedzenia.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: