Drukuj przepis
Przepis
Chili Con Carne to kapitalne danie! Idealnie sprawdza się podczas imprez domowych ☺ Najczęściej podaje się je z domowymi nachosami i guacamole, a my przygotujemy chili con carne z nachosami i dipem z Almette i awokado. Chili Con Carne samo w sobie jest charakterne i dość ostre. Jego ostrość przełamuje zazwyczaj zimna, gęsta śmietana, ale my użyjemy jogurtowego Almette jako dodatkowej wartości odżywczej i wzbogacającej nasze chili con carne! Jednogarnkowe chili podane z chrupiącymi nachosami i obłędnie aksamitnym serkiem to idealne połączenie grające ze sobą smakiem i strukturą potrawy. Super propozycja, prawda?
- Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy posiekany czosnek oraz papryczkę chili.
- Dodajemy zmieloną wołowinę i podsmażamy wszystko razem.
- Dodajemy sos sojowy do smaku (1-2 łyżki).
- Do całości dodajemy puszkę pomidorów bez skórki oraz przecież pomidorowy.
- Dorzucamy fasolę czerwoną oraz kukurydzę.
- Mieszamy wszystko i doprawiamy solą, pieprzem oraz pastą chili.
- Dusimy wszystko na małym ogniu co jakiś czas mieszając (do godziny).
- Składniki połączą się, płyn odparuje, całość zgęstnieje.
- Na koniec dodajemy szczyptę cynamonu oraz startą gorzką czekoladę
- Na blaszkę wykładamy nachosy, posypujemy je serem żółtym i zapiekamy chwilę w piekarniku
- CHILI CON CARNE podajemy z podpieczonymi nachosami i dipem z serka Almette i awokado.
- Dip z serka Almette i awokado przygotowujemy mieszając ze sobą serek Almette jogurtowy i awokado. Całość ucieramy na pastę, możemy dodać odrobinę oliwy z oliwek i ulubionych przypraw.
- Chili Con Carne przed podaniem posypujemy posiekaną kolendrą.