Almette

Chili Con Carne z dipem z awokado

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Jednogarnkowe dania są super! Bardzo wygodnie się je przygotowuje i w mig można nakarmić wieeelu głodnych znajomych ☺

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 500g mielonej wołowiny
  • 300g pomidorów w puszce bez skórki
  • 3 łyżki pasty pomidorowej
  • 250g fasoli czerwonej w puszce
  • 250g kukurydzy w puszce
  • 5g soli (1 łyżeczka)
  • 5g pieprzu (1 łyżeczka)
  • 5g słodkiej papryki (1 łyżeczka)
  • 10ml sosu sojowego (1 łyżka)
  • 5g pasty chili (1 łyżeczka)
  • 1 garść świeżej kolendry
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 paczka nachosów (200 g)
  • 1 garść tartego sera żółtego (50 g)
  • MASA(DIP):
  • 1 serek Almette jogurtowy
  • 1 awokado
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Drukuj przepis

Przepis

Chili Con Carne to kapitalne danie! Idealnie sprawdza się podczas imprez domowych ☺ Najczęściej podaje się je z domowymi nachosami i guacamole, a my przygotujemy chili con carne z nachosami i dipem z Almette i awokado. Chili Con Carne samo w sobie jest charakterne i dość ostre. Jego ostrość przełamuje zazwyczaj zimna, gęsta śmietana, ale my użyjemy jogurtowego Almette jako dodatkowej wartości odżywczej i wzbogacającej nasze chili con carne! Jednogarnkowe chili podane z chrupiącymi nachosami i obłędnie aksamitnym serkiem to idealne połączenie grające ze sobą smakiem i strukturą potrawy. Super propozycja, prawda?

  1. Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy posiekany czosnek oraz papryczkę chili.
  2. Dodajemy zmieloną wołowinę i podsmażamy wszystko razem.
  3. Dodajemy sos sojowy do smaku (1-2 łyżki).
  4. Do całości dodajemy puszkę pomidorów bez skórki oraz przecież pomidorowy.
  5. Dorzucamy fasolę czerwoną oraz kukurydzę.
  6. Mieszamy wszystko i doprawiamy solą, pieprzem oraz pastą chili.
  7. Dusimy wszystko na małym ogniu co jakiś czas mieszając (do godziny).
  8. Składniki połączą się, płyn odparuje, całość zgęstnieje.
  9. Na koniec dodajemy szczyptę cynamonu oraz startą gorzką czekoladę
  10. Na blaszkę wykładamy nachosy, posypujemy je serem żółtym i zapiekamy chwilę w piekarniku
  11. CHILI CON CARNE podajemy z podpieczonymi nachosami i dipem z serka Almette i awokado.
  12. Dip z serka Almette i awokado przygotowujemy mieszając ze sobą serek Almette jogurtowy i awokado. Całość ucieramy na pastę, możemy dodać odrobinę oliwy z oliwek i ulubionych przypraw.
  13. Chili Con Carne przed podaniem posypujemy posiekaną kolendrą.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: