Drukuj przepis
Przepis
Są takie dni, kiedy zupełnie nie mam czasu na gotowanie, a chcę zaskoczyć czymś pysznym domowników, czy gości. Wtedy sięgam po gotowe ciasto francuskie, kruche, czy też ciasto na pizzę. Bez problemu kupicie gotowy płat podkładu do pizzy (prostokątny, zrolowany), z którego możecie wyczarować choćby taką choinką.
- Na patelni rozpuszczamy masło.
- Dodajemy posiekany ząbek czosnku.
- Wrzucamy paczkę szpinaku baby i smażymy całość do momentu aż szpinak zmięknie.
- Dodajemy sól i pieprz do smaku, a na koniec serek Almette.
- Smażymy, dusimy masę, aż odparuje z niej cały płyn.
- Masę szpinakową studzimy.
- Ciasto na pizzę rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wycinamy z niego dwa trójkąty.
- Na jednym trójkącie układamy naszą szpinakową masę.
- Przykrywamy to drugim trójkątem.
- Rozpoczynamy nacinanie ciasta tak, by uzyskać kształt choinki.
- Nacięte kawałki ciasta zwijamy w ruloniki (spójrzcie na zdjęcie).
- Choinka może mieć z lewej i prawej strony ruloniki (gałązki) i pień, a nawet górę (czubek) :)
- Ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem, oprószamy całość solą i pieprzem.
- Choinkę pieczemy 20 -25 minut w 190 stopniach (do uzyskania złotego koloru).
- Choinkę podajemy z serkiem Almette w miseczce.
Z tych składników i gotowego ciasta możecie wyczarować dowolny kształt przekąski. Jeśli macie problem z gotowym ciastem na pizzę, spokojnie taką choinkę możecie przygotować z własnoręcznie zrobionego ciasta.