Drukuj przepis
Przepis
Mąka, woda, drożdże, sól – i już. Odrobina czasu, trochę cierpliwości, pyszne dodatki. Jeśli mamy to wszystko, spokojnie i z łatwością wyczarujemy pyszne, chrupiące pieczywo. Upieczone bułeczki możemy jeść z czym chcemy. Ja najchętniej jem je z serkiem Almette i dodatkami – np. rzodkiewkami ułożonymi na różne sposoby. Rzodkiewki można również zamarynować, zaraz powiem Wam jak 🙂
- Przygotowujemy zaczyn – 50 g drożdży mieszamy z 1 łyżeczką cukru i 250 ml ciepłej wody.
- Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia.
- Do wyrośniętego zaczynu dodajemy 500 g mąki pszennej, 4 łyżki oliwy z oliwek i 1 łyżeczkę soli.
- Ciasto wyrabiamy w mikserze lub dłonią w misce.
- Ciasto zostawiamy 30 minut do wyrośnięcia.
- Z ciasta urywamy niewielkie porcje i formujemy z nich bułeczki – odstawiamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Przygotowane bułki odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy ziarnami.
- Bułki pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
- Chrupiące bułeczki solidnie smarujemy serkiem Almette z rzodkiewkami.
- Na każdą bułkę dodajemy pokrojone rzodkiewki.
- Całość posypujemy szczypiorkiem, oprószamy solą i pieprzem.
Na pyszne kanapki możecie dodać również marynowane rzodkiewki. Wystarczy umyte i pokrojone rzodkiewki zalać na 2 godziny ciepłą zalewą: szklankę octu i szklankę wody podgrzewamy i mieszamy z połową szklanki cukru. Kiedy cukier rozpuści się, wlewamy ciepłą zalewę do słoika z rzodkiewkami. Takie rzodkiewki w zalewie w słoiku przechowujemy w lodówce.