Almette

Ciasto czekoladowe z gruszką

Czas przygotowania 90 min

Porcja dla 6 osób

Asia

Warto zapisać sobie przepis na to ciasto, bo to bardzo prosty klasyk, który można podkręcać wedle potrzeby :)

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • Szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki gorzkiego kakao
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Pół łyżeczki soli
  • 2 gruszki
  • Blaszka + papier do pieczenia
  • 2 serki Almette śmietankowy
Drukuj przepis

Przepis

Ciasto czekoladowe z mięciutką gruszką i porcją serka Almette smakuje doskonale. Kiedy nałożymy serek Almette na jeszcze ciut ciepłe ciasto, serek delikatnie rozpłynie się. Gruszka jest miękka i połączona ze śmietankowym serkiem i czekoladowym ciastem staje się królewska w smaku 🙂

  1. Do miski wlewamy mleko. Dodajemy ocet i zostawiamy na 5 minut.
  2. Wlewamy olej i jajka, roztrzepujemy wszystko trzepaczką.
  3. Dodajemy cukier brązowy, mieszamy wszystko.
  4. Dodajemy przesianą mąkę pszenną, przesiane kakao i proszek do pieczenia.
  5. Dodajemy sól - mieszamy wszystko na gładką masę.
  6. Gruszki kroimy na pół, obieramy ze skórki. Możemy podciąć im spód, aby ładnie stały :)
  7. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  8. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.
  9. Ciasto wylewamy do blaszki, układamy gruszki.
  10. Ciasto pieczemy godzinę w 160 stopniach.
  11. Każdy kawałek ciasta podajemy z solidną łyżką serka Almette.

Do przygotowania tego ciasta możecie użyć dowolnej blaszki - prostokątnej lub okrągłej :)

W składnikach podaję wszystko na szklanki - użyjcie zwykłej o pojemności 200 lub 250 ml.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: