Almette

Ciasto ucierane

Czas przygotowania 60 min

Asia

Oto jeden ze sposobów na najprostsze ciasto na świecie! O jego smaku decydują dodatki. Dziś polecam dodanie czereśni, wiśni lub malin. Kwiaty jadalne nadadzą letniego charakteru temu wypiekowi.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • forma ok. 20-22 cm
  • kubek wiśni/czereśni (lub malin, truskawek itp)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 150 g miękkiego masła (temp. pokojowa)
  • 110 g cukru
  • 2 jajka
  • 270 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki mleka
  • ziarna z laski wanilii
  • 2 serki Almette śmietankowe
  • kwiaty jadalne + ewentualnie owoce do dekoracji
Drukuj przepis

Przepis

Wszystkie składniki po kolei umieszczamy w misce miksera i już. Dodajemy ulubione owoce, orzechy, czekoladę. I ciasto gotowe. Aby nadać temu wypiekowi lekkości, całość podajemy z serkiem Almette śmietankowy, który niczym mgiełka otula ciasto. Serek Almette z jadalnymi kwiatami komponuje się niebiańsko letnio.
Aż zapachniało wakacjami…

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Formę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Wiśnie, czereśnie lub inne owoce myjemy, oczyszczamy, ewentualnie drylujemy, przekładamy do miski, posypujemy cukrem - mieszamy.
  4. W misce ucieramy mikserem masło z cukrem – na puszystą masę, dodajemy jajka, mąkę oraz mleko.
  5. Dodajemy proszek do pieczenia oraz ziarna z całej laski wanilii – ucieramy.
  6. ¾ ciasta przekładamy na spód formy.
  7. Na cieście układamy owoce.
  8. Pozostałe ciasto zupełnie niedbale nakładamy na owoce.
  9. Ciasto pieczemy ok 45-50 minut w 180 stopniach. Możemy patyczkiem sprawdzić czy jest upieczone.
  10. Ciasto po upieczeniu studzimy. Nakładamy na nie serek Almette oraz owoce i kwiaty jadalne.

Ciasto możemy upiec w tortownicy o średnicy 18 cm (będzie mniejsze i wyższe) lub 22-24 cm (będzie większe, ale niższe).

Do przygotowanie wypieku możemy użyć mrożonych owoców.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: