Almette

Cienkie plastry buraka z orzechami

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Burak skąpany w pysznym sosie, a w środku kapitalny, chrzanowy serek i chrupiące orzechy - taka przekąska to fantastyczny pomysł :)

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 2 ugotowane lub upieczone buraki
  • 2 serki Almetet z chrzanem
  • 5 łyżek pokruszonych orzechów laskowych
  • Garść natki pietruszki
  • Sól do smaku
  • Sos: pół szklanki soku z pomarańczy
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 porządna, stołowa łyżka musztardy francuskiej
  • 1 stołowa łyżka miodu
Drukuj przepis

Przepis

Upieczone lub ugotowane buraki warto skąpać w pysznym, pomarańczowym sosie. Następnie przekładamy je serkiem, który dobrze łączy się z chrupiącymi orzechami. Całość smakuje wybornie, a do tego jest zdrowa. To pyszna przekąska!

  1. Aby przygotować sos należy porządnie wymieszać wszystkie składniki: sok z pomarańczy, oliwę z oliwek, musztardę i miód.
  2. Upieczonego lub ugotowanego buraka kroimy w bardzo cienkie plastry. Najlepiej użyć do tego mandoliny.
  3. Buraka przekładamy do miski i zalewamy sokiem.
  4. W osobnej misce mieszamy serki Almette, posiekaną natkę pietruszki, orzechy i sól.
  5. Każdy plaster burka wypełniamy nadzieniem z serka i składamy na pół.
  6. Tak przygotowany należ z cienkimi plastrami buraka z Almette i orzechami polewamy sosem, który został w misce.

Tak przygotowane plastry buraka możecie podać na liściach sałaty, roszponki lub rukoli.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: