Almette

Czerwone muffiny z Almette

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Czarujące są te muffiny - wszystko za sprawą koloru i… okazji, na którą je przygotowałam :) Walentynki :*

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g masła
  • 165 g cukru
  • 170 ml mleka
  • 1 łyżeczka czerwonego barwnika w proszku
  • *dodatkowo
  • 2 serki Almette śmietankowe
  • 4 łyżki cukru pudru
  • sol z połówki cytryny
  • owoce do dekoracji - np.: żurawina, malina, jeżyny
Drukuj przepis

Przepis

Oto przepis doskonały na muffiny – one zawsze wychodzą! Dziś propozycja walentynkowa – czerwone muffiny. Udekorujemy je pysznym serkiem Almette. Zróbcie taką słodkość dla kogoś wyjątkowego 🙂

  1. W misce łączymy składniki sypkie: mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.
  2. W garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy cukier.
  3. W drugiej misce roztrzepujemy jajko i dodajemy mleko.
  4. Łączymy wszystko razem i mieszamy, dodajemy barwnik.
  5. Przygotowujemy formy do babeczek. Jeśli mamy silikonowe, wystarczy je ułożyć na blaszce do pieczenia. Jeśli kupiliśmy papierowe, musimy mieć specjalną blaszkę, którą wypełnimy naszymi papierowymi foremkami, a następnie ciastem.
  6. Foremki napełniamy ciastem.
  7. Babeczki wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok 20 minut. Są gotowe, gdy ładnie przyrumienią się na wierzchu.
  8. Po upieczeniu muffiny studzimy.
  9. W misce łączymy serek Almette z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
  10. Masą napełniamy rękaw cukierniczy z ulubiona końcówką.
  11. Muffiny ozdabiamy serkiem.
  12. Wierzch dekorujemy ulubionymi owocami.

Czerwony, sypki barwnik możecie zastąpić pudrem z buraka :)

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: