Czas przygotowania 30 min
Porcja dla 4 osób
Dla mojego dziecka przygotowuję pyszną wersję leniwych z serka Almette, do których wplatam maliny. To pyszny i piękny pomysł, bowiem leniwe stają się różowe. Przygotowanie takich kluseczek jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu, a na tym nam – mamom zależy bardzo.
Zależy mi na tym, żeby moje dziecko jadło zdrowo, ale i pysznie. I jestem przekonana, że nie jestem jedyną mamą, która na to stawia. Wiem, że moje piegowate szczęście kocha dziecięce smaki, więc staram się przygotowywać pyszne dania, przemycając w nich dużo zdrowia. Smak leniwych kojarzy mi się z moim dzieciństwem. Odsmażone na masełku i oprószone cukrem kluski były jednym z moich ulubionych podwieczorków. Przygotowanie takich malinowych kluseczek jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy serki Almette wymieszać z jajkiem i mąką, dodać maliny, zagnieść ciasto, pokroić je na kawałki i ugotować.
Przy wyrabianiu ciasto powinno odchodzić od ręki, jeśi jest zbyt „kleiste”, podsypcie je delikatnie mąką i znowu wyrabiajcie.
Malinowe leniwe wspaniale smakują prosto po ugotowaniu. Jednak równie dobrze smakują odsmażone na masełku i oprószone cukrem.