Almette

Delikatne mini ptysie z serkiem Almette

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Ptysie są delikatne i puszyste – dokładnie takie jak serek Almette. To połączenie jest więc idealne. Ptysie pieczemy małe, takie na jeden kęs. Ależ to jest pyszna słodkość!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 250 ml wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • cukier puder do oprószenia ptysi
  • 2 serki Almette śmietankowe
Drukuj przepis

Przepis

Do rękawa cukierniczego możemy włożyć przeróżne końcówki. Wtedy nasze ptysie będą miały różny kształt.

  1. W garnku zagotowujemy wodę z masłem, dodajemy mąkę i mieszamy bardzo szybko i energicznie.
  2. Ciasto powinno być gładkie, powinno odchodzić od ścianek garnka.
  3. Ciasto studzimy, przekładamy do miksera.
  4. Zaczynamy je miksować i wbijamy po 1 jajku.
  5. Zmiksowane ciasto z jajkami przekładamy do rękawa cukierniczego.
  6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  7. Na blachę wyciskamy z rękawa porcje ciasta.
  8. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
  9. Ptysie pieczemy ok. 30 minut.
  10. Po upieczeniu, każdego ptysia kroimy na pół i nakładamy do niego porcje serka Almette, przykrywamy górą.
  11. Ptysie oprószamy cukrem pudrem.

Opcjonalnie do każdego ptysia, tuż po nałożeniu serka Almette, możemy dodać np. malinę czy jagodę.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: