Drukuj przepis
Przepis
Ten chleb to obłęd. Ma cudownie chrupiącą skórkę, a żeby go zrobić potrzebujemy jedynie kilku składników. Dzielę się z Wami tym przepisem, bo jest absolutnie doskonały. A żeby smakował wybornie, potrzebujemy jeszcze jednego, bardzo ważnego składnika – serka Almette 🙂
- Mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski.
- Do mąki dodajemy sól, cukier i drożdże.
- Całość zalewamy 1 litrem wody o temperaturze 40 stopni.
- Wyrabiamy ciasto przez 10 minut.
- Kiedy wszystkie składniki będą połączone, przykrywamy ciasto ściereczkę i odstawiamy na ok. 20 minut. Ciasto odpocznie i wyrośnie.
- W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200-230 stopni.
- Blaszki o wymiarach 10 x 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Po 20 minutach, kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy je do blaszek.
- Blaszki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
- Chleby pieczemy godzinę.
- WAŻNE - jeśli skórka zbyt szybko zacznie się rumienić, ZMNIEJSZAMY TEMPERATURĘ (190-200 stopni).
- Upieczony chleb wyjmujemy z blaszek, pozostawiamy na kratce do ostygnięcia.
- Chrupiące kromki chleba smarujemy solidnie serkiem Almette.
Czerstwe pieczywo wystarczy popryskać wodą i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Szybko odzyska świeżość :)