Drukuj przepis
Przepis
Oprócz całej listy składników, do przygotowania ciasta drożdżowego najbardziej potrzebujemy jednego – dobrego humoru! I tego się trzymajmy.
Nasz drożdżowiec z rabarbarem idealnie smakuje z filiżanką dobrej herbaty. Owocowy serek Almette jogurtowy doskonale łączy się z owocowym i puszystym ciastem. Dzisiejszy drożdżowiec to połączenie drożdżowych ślimaczków. Pokażę Wam jak łatwo można je zrobić.
- Do lekko ciepłego mleka dodajemy połowę cukru oraz pokruszone drożdże.
- Czekamy aż drożdże zaczną pracować (kilka/kilkanaście minut).
- Drożdże powinny zacząć się pienić, powinny też zwiększyć swoją objętość.
- W tym czasie mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę cukru, jajko, sól.
- Dodajemy masło oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i sprężyste.
- Miskę z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do godziny.
- Jego objętość powinna się podwoić.
- Naczynie żaroodporne lub blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni.
- Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.
- Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy lub rozkładamy dłońmi i formujemy prostokąt.
- Całą powierzchnię ciasta smarujemy serkami Almette.
- Na całą powierzchnię ciasta rozkładamy rabarbar w kawałkach.
- Tak przygotowane ciasto zwijamy w rulon (zwijamy dłuższy bok).
- Rulon z serkiem i owocami kroimy w kawałki (ślimaczki).
- Każdy kawałek ciasta umieszczamy w przygotowanym naczyniu (blaszce).
- Całe ciasto (wszystkie ślimaczki) oprószamy brązowym cukrem.
- Ciasto pieczemy najpierw 30 minut w 150 stopniach, a następnie ok. 20 minut w 180 stopniach.
Ciasto w formie ślimaczków ładnie się piecze i łatwo dzieli na porcję.
Można jednak upiec tradycyjny placek drożdżowy, wystarczy wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę, dodać owoce i całość zapiec.