Trochę czasu należy poświęcić tym drożdżówkom ale jak już opanujemy przepis, można zaszaleć z różnymi dodatkami. Mój faworyt to jagody i ser w sezonie letnim :)
David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.
Składniki
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej + więcej do posypania blatu
100 g cukru
płaska łyżeczka soli
1 saszetka drożdży instant
2 jaja/2 żółtka
150 ml mleka
30 g masła
Krem:
1,5 serka Almette jogurtowy
4 łyżki śmietany 18%
1 łyżka miodu
1 jabłko
Kruszonka:
100 g mąki pszennej
szczypta soli
60 g cukru
70 g zimnego masła
Drukuj przepis
Przepis
Ciasto drożdżowe:
Ze wszystkich składników zagnieć ciasto. Pamiętaj, by przedtem rozpuścić masło!
Wyrabiaj ciasto 4-5 minut, aż będzie gładkie. Odstaw przykryte do wyrośnięcia.
W tym czasie zrób krem:
Serek Almette wymieszaj ze śmietaną i miodem.
Jabłko pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne.
Przekrój każdą ćwiartkę na pół, a następnie w cienkie półtalarki.
Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiaj je chwilę i podziel na 10 części.
Uformuj z nich kulki. Delikatnie spłaszcz każdą z nich. Odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
Przygotuj kruszonkę:
Do miski wsyp mąkę, cukier i dołóż drobno pokrojone zimne masło.
Wszystkie składniki wymieszaj, a następnie rozcieraj palcami, aż zaczną powstawać małe grudki ciasta.
Przed pieczeniem posmaruj brzegi ciasta białkiem.
Uformuj wgłębienia i nałóż do nich jabłka.
Przykryj je kremem, a następnie posyp obficie kruszonką.
Piecz ok 15-20 minut w 180 °C.
Zrobisz ten przepis również ze świeżymi drożdżami. Wtedy użyj ich 15 g.
Nie żałuj porcji serka i kruszonki, to spowoduje, że drożdżówki staną się miękkie, super smaczne i bardzo aromatyczne.
Użyj dowolne owoce, w sezonie letnim użyj truskawki, maliny, jagody itp.
Zrobisz ten przepis również ze świeżymi drożdżami. Wtedy użyj ich 15 g.
Nie żałuj porcji serka i kruszonki, to spowoduje, że drożdżówki staną się miękkie, super smaczne i bardzo aromatyczne.
Użyj dowolne owoce, w sezonie letnim użyj truskawki, maliny, jagody itp.