Almette

Drożdżówki z jabłkami i serkiem Almette jogurtowym

Czas przygotowania 40 min

Porcja dla 4 osób

David

Trochę czasu należy poświęcić tym drożdżówkom ale jak już opanujemy przepis, można zaszaleć z różnymi dodatkami. Mój faworyt to jagody i ser w sezonie letnim :)

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej + więcej do posypania blatu
  • 100 g cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • 1 saszetka drożdży instant
  • 2 jaja/2 żółtka
  • 150 ml mleka
  • 30 g masła
  • Krem:
  • 1,5 serka Almette jogurtowy
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka miodu
  • 1 jabłko
  • Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 60 g cukru
  • 70 g zimnego masła
Drukuj przepis

Przepis

  1. Ciasto drożdżowe:
  2. Ze wszystkich składników zagnieć ciasto. Pamiętaj, by przedtem rozpuścić masło! 
  3. Wyrabiaj ciasto 4-5 minut, aż będzie gładkie. Odstaw przykryte do wyrośnięcia.
  4. W tym czasie zrób krem:
  5. Serek Almette wymieszaj ze śmietaną i miodem.
  6. Jabłko pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne.
  7. Przekrój każdą ćwiartkę na pół, a następnie w cienkie półtalarki.
  8. Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiaj je chwilę i podziel na 10 części.
  9. Uformuj z nich kulki. Delikatnie spłaszcz każdą z nich. Odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
  10. Przygotuj kruszonkę: 
  11. Do miski wsyp mąkę, cukier i dołóż drobno pokrojone zimne masło.
  12. Wszystkie składniki wymieszaj, a następnie rozcieraj palcami, aż zaczną powstawać małe grudki ciasta.
  13. Przed pieczeniem posmaruj brzegi ciasta białkiem.
  14. Uformuj wgłębienia i nałóż do nich jabłka.
  15. Przykryj je kremem, a następnie posyp obficie kruszonką.
  16. Piecz ok 15-20 minut w 180 °C.

Zrobisz ten przepis również ze świeżymi drożdżami. Wtedy użyj ich 15 g.

Nie żałuj porcji serka i kruszonki, to spowoduje, że drożdżówki staną się miękkie, super smaczne i bardzo aromatyczne.

Użyj dowolne owoce, w sezonie letnim użyj truskawki, maliny, jagody itp.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: