Almette

Dubajski croissant

Czas przygotowania 10 min

Porcja dla 2 osób

David

Bardzo przyjemny przepis, który skradnie Wasze serca!

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 2 croissanty
  • 1 puszysty serek Almette śmietankowy
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 2-4 łyżki pasty pistacjowej
  • 3 łyżki kruszonych pistacji
  • 50 g gorzkiej czekolady min. 70%
  • Kakao
  • Cukier puder do posypania
  • Łyżeczka oleju kokosowego
Drukuj przepis

Przepis

  1. Zimny puszysty serek Almette śmietankowy ubij z zimną śmietanką.
  2. Pod koniec dodaj pastę pistacjową do smaku i delikatnie wymieszaj.
  3. Włóż krem do rękawa cukierniczego.
  4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  5. Aby nadać jej blasku, dodaj łyżeczkę oleju kokosowego i wymieszaj.
  6. Croissanty natnij wzdłuż na pół.
  7. Na dolnej części wyciśnij masę z serkiem i pastą pistacjową, a następnie posyp kruszonymi pistacjami.
  8. Górną część croissanta zanurz w czekoladzie, posyp kruszonymi pistacjami i przykryj dolną część.
  9. Poczekaj, aż czekolada ostygnie, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Do czekolady dodaj łyżeczkę oleju kokosowego lub zwykłego, abyutrzymać jej lśniący wygląd i uzyskać świetny efekt na croissancie.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: