Drukuj przepis
Przepis
To niebywałe jak bardzo uniwersalna jest dynia. Można z niej wyczarować pikantną zupę, dodatek do sałatki. I jak się okazuje, puree z dyni to świetna baza do kluseczek czy ciasteczek. Te ciasteczka cudownie smakują ze śmietankowym serkiem Almette, który w połączeniu z cukrem pudrem staje się muślinowy niczym zimowy lukier.
- Do miski wsypujemy mąkę pszenną.
- Dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cynamon.
- Wsypujemy cukier, mieszamy całość.
- Do drugiej miski przekładamy puree z dyni, masło i jajko.
- Miksujemy całość.
- Do puree dodajemy suche składniki.
- Masę miksujemy do połączenia wszystkich składników.
- Jeśli masa jest zbyt mokra, dodajemy więcej mąki.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy ciastko i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Tak przygotowane ciastka pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
- W tym czasie mieszamy serek Almette z cukrem pudrem.
- Gotowe ciasteczka jemy zanurzając każde w serkowym dipie.
Gdyby okazało się, że puree z dyni jest bardzo wodniste, dodajcie więcej mąki. Ale ostrożnie - po 1 łyżce do momentu, aż masa nie będzie kleiła się do dłoni.