Almette

Eintopf z pieczonym kalafiorem

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Za oknem chłód, więc czas na rozgrzewkę - zagoszczą u nas dania jednogarnkowe. To danie pokochacie za kalafiora i chrupiący boczek :)

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 1 kalafior
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 8-10 plastrów boczku
  • 2 puszki pomidorów
  • szklanka bulionu
  • sól
  • pieprz
  • 2 serki Almette śmietankowe
  • natka pietruszki
  • 1 duża wiejska bułka
Drukuj przepis

Przepis

Eintopf to danie jednogarnkowe, gotuje się prawie samo. Można do niego dokładać to, na co mamy ochotę – sezonowe warzywa, zioła, mięso. Dziś zapraszam po przepis na eintopf z pieczonym kalafiorem 🙂

  1. Kalafiora dzielimy na różyczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem, skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą i pieczemy 15 minut w 200 stopniach.
  2. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w cienkie plasterki.
  3. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę.
  4. Dodajemy cebulę i czosnek i rumienimy chwilę całość.
  5. Dokładamy plastry boczku.
  6. Dodajemy dwie puszki pomidorów, mieszamy całość.
  7. Wlewamy bulion, mieszamy.
  8. Po kilku minutach dodajemy upieczonego kalafiora.
  9. Przykrywamy garnek, zmniejszamy ogień i gotujemy potrawę 10 minut.
  10. Po tym czasie do gotowej potrawy dodajemy serek Almette.
  11. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.
  12. W tym czasie smarujemy bułkę serkiem Almette i nakładamy na serek podsmażony, chrupiący boczek.

Do takiego burgera możecie „wsadzić” jakie chcecie mięso. Każde pieczone mięso, przesmażone z przyprawami, nada odpowiedniego charakteru bułce.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: