Drukuj przepis
Przepis
Eintopf to danie jednogarnkowe, gotuje się prawie samo. Można do niego dokładać to, na co mamy ochotę – sezonowe warzywa, zioła, mięso. Dziś zapraszam po przepis na eintopf z pieczonym kalafiorem 🙂
- Kalafiora dzielimy na różyczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem, skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą i pieczemy 15 minut w 200 stopniach.
- Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w cienkie plasterki.
- W dużym garnku rozgrzewamy oliwę.
- Dodajemy cebulę i czosnek i rumienimy chwilę całość.
- Dokładamy plastry boczku.
- Dodajemy dwie puszki pomidorów, mieszamy całość.
- Wlewamy bulion, mieszamy.
- Po kilku minutach dodajemy upieczonego kalafiora.
- Przykrywamy garnek, zmniejszamy ogień i gotujemy potrawę 10 minut.
- Po tym czasie do gotowej potrawy dodajemy serek Almette.
- Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.
- W tym czasie smarujemy bułkę serkiem Almette i nakładamy na serek podsmażony, chrupiący boczek.
Do takiego burgera możecie „wsadzić” jakie chcecie mięso. Każde pieczone mięso, przesmażone z przyprawami, nada odpowiedniego charakteru bułce.