Drukuj przepis
Przepis
Kapitalna jest ta sałatka. W zasadzie to trochę sałatka, a trochę danie. Możecie wykorzystać szczyt sezonu i kupić fasolkę na ryneczku, a możecie też śmiało sięgnąć po fasolę mrożoną. Kwintesencją smaku jest aromat sosu sojowego, miodu, chili i sezamu, a wszystko zwieńczone aksamitnym serkiem.
- Fasolkę gotujemy w słonym wrzątku al dente. Odcedzamy, odstawiamy.
- Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, usuwamy błonki.
- Kurczaka nacieramy solą, pieprzem, dodajemy oliwę z oliwek i miód.
- Piersi kurczaka smażymy na patelni (może być zwykła lub grillowa) po 3-4 minuty z każdej strony.
- Sezam prażymy na suchej patelni – na lekko złoty kolor. Pilnujemy by się nie spalił.
- Aby przygotować sos mieszamy sos sojowy, miód, sok z limonki i kawałeczek chili (w zależności od tego jak bardzo lubicie ostre sosy).
- Na patelnię po kurczaku (nie umytą) wrzucamy fasolę, podgrzewamy ją, wykładamy na talerz.
- Na fasolce układamy kurczaka.
- Całość polewamy sosem i dla odświeżenia smaku podajemy z łyżką serka Almette.
- Serek Almette pod wpływem temperatury zacznie powolutku się rozpuszczać.
Do przygotowania tego przepisu śmiało możecie wykorzystać fasolkę zieloną lub żółtą i może być mrożona.