Drukuj przepis
Przepis
Wypróbuj mój przepis, a przekonasz się, że uliczne jedzenie w domowym zaciszu to świetna opcja! W przepisie na słynne uliczne jedzenie z Wielkiej Brytanii, wykorzystam same polskie składniki.
- Filety sandacza oraz okonia bez skóry kroimy na kawałki i doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem.
- Mąkę pszenną mieszamy krótko z solą i piwem. W cieście mogą pozostać grudki. Zanurzamy kawałki ryby w cieście i od razu wrzucamy na olej rozgrzany do 170℃.
- Smażymy na złoty kolor kilka filecików na raz.
- Po wyciągnięciu ryby z oleju odsączamy ją na papierowym ręczniku.
- Równocześnie kroimy ziemniaki na frytki (ze skórą) i gotujemy je 5 min w osolonej wodzie.
- Odsączamy je i następnie smażymy partiami na złoty kolor w oleju rozgrzanym do 170 ℃. Odsączamy na papierowym ręczniku.
- Zielony groszek gotujemy chwilę w rondelku z oliwą, mieszamy ze szczypiorkiem.
- Smażone ryby w cieście, zielony groszek i frytki podajemy na talerzach.
- Serwujemy z serkiem Almette ze szczypiorkiem
Aby sprawdzić, czy olej ma już odpowiednią temperaturę wrzucamy do niego kawałek ciasta. Jeśli ciasto od razu wypłynie, a dookoła pojawią się bąbelki powietrza to znak, że można rozpocząć smażenie.