Almette

Frittata z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz szynką długo dojrzewającą

Czas przygotowania 25 min

Porcja dla 4 osób

David

Wiedziałem, że wyobraźnia kulinarna Olgi bardzo szybko skomponuje Almette z innymi składnikami, że jest otwarta na nowe pomysły.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Olga Smile, ja i nasza wspólna miłość
Olga Smile, ja i nasza wspólna miłość

Z Olgą spotkałem się w określonym celu, chciałem wykorzystać jej nieprawdopodobną umiejętność improwizacji przy tworzeniu dań, jej otwartość na nowe potrawy i smaki.
Wiedziałem, że jej wyobraźnia kulinarna bardzo szybko skomponuje Almette z innymi składnikami, że jest otwarta na nowe pomysły.

Ale zanim zabraliśmy się do wspólnego gotowania, najpierw chwilę sobie baaardzo fajnie pogadaliśmy.
“Odkąd pamiętam już jako dziecko gotowałam z mamą. Kocham to do dziś, bo gotowanie to odkrywanie nowych smaków.”

Składniki

  • 4 jajka ekologiczne lub jedynki
  • 2 łyżki serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem
  • 2 plastry szynki długo dojrzewającej (np. Serrano, parmeńska)
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • sól, pieprz,
Drukuj przepis

Przepis

  1. Do miski wbij całe jajka i roztrzep widelcem. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Na rozgrzanej patelni (z metalową rączką) na maśle klarowanym smaż na średnim ogniu masę jajeczną do czasu aż wierzch zacznie się ścinać.
  3. Dodaj dwie łyżki serka Almette i ułóż plastry szynki.
  4. Wstaw patelnię do piekarnika i zapiekaj w 160 stopniach pod grillem aż góra się zetnie.
  5. Wyjmij frittatę z piekarnika, posyp natką i dymką. Bon appetit :)

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: