Almette

Gofry wytrawne z awokado i smażonymi rzodkiewkami

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 2 osób

David

Wytrawne gofry to świetna i zdrowa alternatywa dla słodkiego śniadania. Z dodatkiem warzyw i smażonych rzodkiewek zaskoczysz swoich domowników

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • Olej
  • Dodatki:
  • 1 puszysty serk Almette z rzodkiewkami
  • 2 jajka
  • 1 awokado
  • 4 rzodkiewki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 pomidor
  • Świeże zioła do dekoracji
Drukuj przepis

Przepis

  1. Ciasto:
  2. W misce ubij jajka, dodaj mleko i olej.
  3. Przelej mokre składniki do drugiej miski z mąką i proszkiem do pieczenia.
  4. Wymieszaj dokładnie, aby pozbyć się grudek.
  5. Odstaw ciasto na kilka minut.
  6. Następnie rozgrzej gofrownicę i spryskaj ją tłuszczem.
  7. Nakładaj porcję ciasta na rozgrzaną gofrownicę i smaż na złoty kolor.
  8. Po usmażeniu gofrów pokrój pomidora w plasterki, a awokado w cienkie plastry.
  9. Jajka podsmaż na patelni.
  10. Rzodkiewki pokrój w ćwiartki i również podsmaż krótko na patelni na łyżce oliwy.
  11. Gofry posmaruj puszystym serkiem Almette z rzodkiewkami, ułóż plastry pomidora, jajko sadzone i awokado, a całość udekoruj świeżymi ziołami.

Rzodkiewki krótko podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem, tak aby złapały kolor, ale zachowały chrupkość. Pod koniec smażenia dodaj masło, aby uzyskać pięknie glazurowane rzodkiewki.

Liści rzodkiewek nie wyrzucaj –możesz z nich zrobić świetne pesto z dodatkiem pestek słonecznika, oleju i soli.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: