Wytrawne gofry to świetna i zdrowa alternatywa dla słodkiego śniadania. Z dodatkiem warzyw i smażonych rzodkiewek zaskoczysz swoich domowników
David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.
Składniki
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
2 jajka
150 ml mleka
Olej
Dodatki:
1 puszysty serk Almette z rzodkiewkami
2 jajka
1 awokado
4 rzodkiewki
1 łyżka oliwy
1 pomidor
Świeże zioła do dekoracji
Drukuj przepis
Przepis
Ciasto:
W misce ubij jajka, dodaj mleko i olej.
Przelej mokre składniki do drugiej miski z mąką i proszkiem do pieczenia.
Wymieszaj dokładnie, aby pozbyć się grudek.
Odstaw ciasto na kilka minut.
Następnie rozgrzej gofrownicę i spryskaj ją tłuszczem.
Nakładaj porcję ciasta na rozgrzaną gofrownicę i smaż na złoty kolor.
Po usmażeniu gofrów pokrój pomidora w plasterki, a awokado w cienkie plastry.
Jajka podsmaż na patelni.
Rzodkiewki pokrój w ćwiartki i również podsmaż krótko na patelni na łyżce oliwy.
Gofry posmaruj puszystym serkiem Almette z rzodkiewkami, ułóż plastry pomidora, jajko sadzone i awokado, a całość udekoruj świeżymi ziołami.
Rzodkiewki krótko podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem, tak aby złapały kolor, ale zachowały chrupkość. Pod koniec smażenia dodaj masło, aby uzyskać pięknie glazurowane rzodkiewki.
Liści rzodkiewek nie wyrzucaj –możesz z nich zrobić świetne pesto z dodatkiem pestek słonecznika, oleju i soli.
Rzodkiewki krótko podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem, tak aby złapały kolor, ale zachowały chrupkość. Pod koniec smażenia dodaj masło, aby uzyskać pięknie glazurowane rzodkiewki.
Liści rzodkiewek nie wyrzucaj –możesz z nich zrobić świetne pesto z dodatkiem pestek słonecznika, oleju i soli.