Drukuj przepis
Przepis
Usmażenie steka to chwila. Podpowiem Wam co wrzucić na patelnię, aby mięso pachniało obłędnie. Do przygotowania tego dania w zasadzie potrzebujemy jednej patelni. Smażymy chleb, mięso, pomidory. I całość wieńczymy aksamitnym serkiem Almette.
- Mięso przed smażeniem powinno mieć temperaturę pokojową.
- Patelnię porządnie rozgrzewamy. Wlewamy oliwę.
- Na patelnię kładziemy mięso. Dodajemy rozmaryn oraz zgnieciony czosnek.
- Mięso smażymy 2,5 - 3 minuty z każdej strony.
- Mięso solimy, oprószamy pieprzem, przekładamy na drugą stronę.
- Na mięso nakładamy łyżkę masła.
- Usmażone mięso odkładamy, aby odpoczęło.
- Na tę samą patelnię wrzucamy pomidory, solimy je, smażmy 2-3 minuty.
- Usmażone pomidory przekładamy do miseczki.
- Na tej samej patelni przez chwilę rumienimy chleb z obu stron.
- Steka kroimy w plastry.
- Zrumieniony chleb solidnie smarujemy serkiem Almette.
- Mięso układamy na serku.
- Na mięsie układamy pomidory.
- Całość delikatnie oprószamy solą.
Jeśli lubisz mięso krwiste, smaż je z obu stron po 2 minuty.