Drukuj przepis
Przepis
Lekko, zdrowo, kolorowo. Lubię takie dania – pełne smaków, kolorów i miłości na talerzu. Bataty to słodkie ziemniaki, w których się zakochacie. Obłędnie smakują z serkiem Almette z pomidorami. Wspaniale grają z gorącymi pomidorkami i chrupiącymi orzechami. Jest pysznie!
- Batata szorujemy, osuszamy i kroimy w plastry (ok. 1 cm grubości).
- Wszystkie plastry mieszamy z oliwą z oliwek (8 łyżek), solą morską, ziołami i posiekanym czosnkiem.
- Rozgrzewamy patelnię grillową. Każdy plaster zamarynowanego batata grillujemy do miękkości (7-10 min, zmieniamy strony).
- Na drugiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy pomidorki koktajlowe, dodajemy sól.
- Podsmażone, gorące, miękkie pomidorki przekładamy do miski.
- Na suchej patelni podsmażamy orzechy włoskie – dosłownie chwilę, pilnujemy by się nie spaliły.
- Grillowane bataty układamy na półmisku, dodajemy pomidorki i orzechy.
- Na całej powierzchni dania układamy łezki z serka Almette.
- Danie doprawiamy solą morską, świeżo mielonym pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek.
Batata można grillować lub piec w piekarniku. Można też zrobić z niego fantastyczne frytki!