Almette

Grillowane morele z serkiem i konfiturą z płatków róż

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Grillowane morele są kwintesencją lata. Jeśli uda Wam się kupić słodkie morele, nie musicie nawet smarować ich miodem. Podczas grillowania skarmelizuje się cały zawarty w nich cukier i owoce oddadzą nam swoją słodycz.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 1 serek Almette jogurtowy
  • 6 moreli
  • 6 łyżeczek miodu
  • 6 łyżeczek konfitury z płatków róż
Drukuj przepis

Przepis

Szybki deser pełen doznań – takie są właśnie grillowane morele. Gorące, skarmelizowane idealnie współgrają z zimnym serkiem. Wyrafinowanego charakteru dodaje konfitura z płatków róż. Zdradzę Wam, że to jedna z moich najukochańszych konfitur. Robię ją sama czyszcząc każdy płatek róży, wycinając białe błonki, zasypując je cukrem. To prawdziwy smak lata, uwielbiam go!

  1. Każdą morelę kroję na pół, usuwam pestkę.
  2. Na każdą połówkę moreli nakładam łyżeczkę miodu, rozsmarowuję.
  3. Grilluję morele na patelni grillowej wewnętrzną stroną w dół – ok. 10 minut.
  4. Na gorące połówki moreli nakładam po łyżeczce serka Almette.
  5. Na serek Almette nakładam konfiturę z płatków róż.

Aby przygotować konfiturę z płatków róż, należy 100 g płatków dzikiej róży zasypać niepełnym kubkiem cukru, zalać niepełnym kubkiem wody i gotować na małym ogniu kilkadziesiąt minut. Płatki róży powinny się rozpadać, syrop cukrowy powinien mieć bladoróżowy kolor. Po przełożeniu całości do słoika, konfitura zgęstnieje.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: