Czas przygotowania 30 min
Porcja dla 2 osób
Grillowane morele są kwintesencją lata. Jeśli uda Wam się kupić słodkie morele, nie musicie nawet smarować ich miodem. Podczas grillowania skarmelizuje się cały zawarty w nich cukier i owoce oddadzą nam swoją słodycz.
Szybki deser pełen doznań – takie są właśnie grillowane morele. Gorące, skarmelizowane idealnie współgrają z zimnym serkiem. Wyrafinowanego charakteru dodaje konfitura z płatków róż. Zdradzę Wam, że to jedna z moich najukochańszych konfitur. Robię ją sama czyszcząc każdy płatek róży, wycinając białe błonki, zasypując je cukrem. To prawdziwy smak lata, uwielbiam go!
Aby przygotować konfiturę z płatków róż, należy 100 g płatków dzikiej róży zasypać niepełnym kubkiem cukru, zalać niepełnym kubkiem wody i gotować na małym ogniu kilkadziesiąt minut. Płatki róży powinny się rozpadać, syrop cukrowy powinien mieć bladoróżowy kolor. Po przełożeniu całości do słoika, konfitura zgęstnieje.