Almette

Grillowane roladki z bakłażana z serkiem, rukolą i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Bakłażany możemy smażyć, możemy piec, a możemy też grillować i pięknie zwinąć w roladki wraz z pysznym nadzieniem, które stanowi serek. Tak przygotowane są świetną przekąską dla całej rodziny. A gdy wpadną goście, zawijam roladki i układam je w pięknym naczyniu. Dorzucam kilka jadalnych bratków i banalne w przygotowaniu danie staje się elegancką przekąską.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 2 serki Almette śmietankowe
  • 1 bakłażan
  • mielony kolorowy pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • listki rukoli
  • 8-10 pomidorów suszonych
  • kilka bratków jadalnych
Drukuj przepis

Przepis

Wiecie, że bakłażan to inaczej gruszka miłości, psianka podłużna, oberżyna? Bardzo podoba mi się określenie „gruszka miłości”, jest niezwykle inspirujące.
Oprócz nazwy, bakłażan ma jeszcze inne zalety – zawiera bardzo dużo błonnika, fosfor i wapń, a co ważne ma bardzo mało kalorii (100 g bakłażana to 20 kcal).
Grillowane roladki z bakłażana, zwinięte z suszonymi pomidorami i listkami ostrej rukoli są świetnym sposobem na przekąskę, którą podamy w domu czy spakujemy do szkoły czy pracy. A pięknie podane na eleganckim półmisku, z efektowanymi, jadalnymi kwiatami, stają się zarazem ozdobą gościnnego stołu na każdym przyjęciu.

  1. Bakłażan myję, kroję wzdłuż na cienkie paski.
  2. Bakłażan solę i odkładam na ręcznik papierowy na ok. 20 minut.
  3. Po tym czasie osuszam bakłażan, delikatnie smaruję oliwą z oliwek i grilluję na rozgrzanej patelni po ok. 1 min z każdej strony (na rumiano).
  4. Każdy plasterek bakłażana smaruję serkiem Almette, który wcześniej doprawiam świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Następnie układam na nim rukolę, dodaję suszony pomidor i zwijam całość w rulonik.
  5. Tak przygotowane roladki z bakłażana układam w naczyniu, które ozdabiam bratkami jadalnymi.

Bakłażan solimy i odkładamy, by wytrącił się z niego gorzki smak. Po posoleniu, na bakłażanie zbiorą się kropelki, które musimy wytrzeć, np. papierowym ręcznikiem.

Jeden bakłażan powinniśmy pokroić na ok 8-10 plastrów.

Jeśli nie uda się Wam kupić jadalnych kwiatków, możecie całość ozdobić kiełkami czy małymi listkami ziół.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: