Drukuj przepis
Przepis
Czekamy na nie cały rok – szparagi. Pojawiają się na bazarkach i zerkają na nas cudnie. Nie wahajmy się ani chwili – jedzmy je, bo to pełnia zdrowia! Dziś super przepis, piękny i pyszny – grillowane szparagi, jajo w koszulce, wiosenna zielenina i serek Almette!
- Szparagi dokładnie płuczemy, odcinamy zdrewniałe końce, skrapiamy je oliwą z oliwek.
- W dużym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy ocet.
- Szparagi grillujemy na patelni – 7 do 10 min z każdej strony – oprószamy solą morską.
- Jajka wbijamy do dwóch osobnych miseczek.
- Kiedy woda zacznie bulgotać, zmniejszamy gaz, robimy łyżką wir i wrzucamy jajko.
- Łyżką zbieramy białko, formujemy kształt.
- Jajko gotujemy 3 minuty.
- Z drugim robimy tak samo.
- Przed podaniem całości, na talerzu rozsmarowujemy solidną porcję serka Almette.
- Na serku układamy roszponkę, szparagi oraz jajka w koszulce.
- Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą z oliwek.