Almette

Grillowane szparagi z jakiem w koszulce

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Szparagi i jajko w koszulce to absolutny klasyk. Zapraszam po podkręcony przepis, który cały pachnie wiosną.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • garść roszponki
  • pęczek szparagów
  • oliwa z oliwek
  • 2 jajka
  • łyżka octu
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 serki Almette z rzodkiewkami
Drukuj przepis

Przepis

Czekamy na nie cały rok – szparagi. Pojawiają się na bazarkach i zerkają na nas cudnie. Nie wahajmy się ani chwili – jedzmy je, bo to pełnia zdrowia! Dziś super przepis, piękny i pyszny – grillowane szparagi, jajo w koszulce, wiosenna zielenina i serek Almette!

  1. Szparagi dokładnie płuczemy, odcinamy zdrewniałe końce, skrapiamy je oliwą z oliwek.
  2. W dużym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy ocet.
  3. Szparagi grillujemy na patelni – 7 do 10 min z każdej strony – oprószamy solą morską.
  4. Jajka wbijamy do dwóch osobnych miseczek.
  5. Kiedy woda zacznie bulgotać, zmniejszamy gaz, robimy łyżką wir i wrzucamy jajko.
  6. Łyżką zbieramy białko, formujemy kształt.
  7. Jajko gotujemy 3 minuty.
  8. Z drugim robimy tak samo.
  9. Przed podaniem całości, na talerzu rozsmarowujemy solidną porcję serka Almette.
  10. Na serku układamy roszponkę, szparagi oraz jajka w koszulce.
  11. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą z oliwek.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: