Almette

Grillowany kurczak w kanapce z sosem tatarskim z puszystego serka Almette śmietankowego i awokado

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 2 osób

David

Szybka pełnowartościowa kanapka z puszystym serkiem Almette śmietankowym

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 puszysty serek Almette śmietankowy
  • 2 bułeczki do burgerów
  • 1 pierś z kurczaka zagrodowego
  • 1 awokado
  • 1 pomidor
  • 4 liście sałaty rzymskiej
  • 3 ogórki korniszony lub konserwowe
  • 1 pęczek szczypiorku
  • Skórka i sok z cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia
Drukuj przepis

Przepis

  1. Puszysty serek Almette śmietankowy przełóż do miseczki.
  2. Dodaj drobno pokrojone ogórki, drobno posiekany szczypior (ok 1 łyżkę), trochę soku z cytryny i skórkę.
  3. Dopraw do smaku pieprzem i solą.
  4. Wymieszaj i odstaw.
  5. Sos tatarski gotowy!
  6. Pokrój kurczaka na cienkie plastry, dopraw solą i odrobiną oleju.
  7. Grilluj z obu stron kilka minut.
  8. Przekrój bułeczki na pół, posmaruj dolną część bułeczek sosem tatarskim.
  9. Pokrój w cienkie plastry pomidora i awokado.
  10. Ułóż najpierw pomidory, potem mięso, awokado i liście sałaty, przykryj drugą połówką bułeczki.
  11. Gotowe do zjedzenia :)

Pierś z kurczaka możesz spłaszczyć tłuczkiem tak jak przy schabowym. Skrócisz czas grillowania i łatwiej się zajada w kanapce.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: