Almette

Grillowany wiejski chleb z pieczona dynią

Czas przygotowania 45 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Pieczona dynia pachnąca ziołami, czosnkiem i oliwą kapitalnie pasuje do grillowanego, wiejskiego chleba i serka Almette. Takie kanapki z pewnością powinny zagościć na nie jednym, jesiennym stole.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 4 kromki wiejskiego chleba
  • serek Almette z ziołami
  • oliwa z oliwek
  • ¼ niewielkiej dyni (12 plastrów)
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • świeży tymianek
Drukuj przepis

Przepis

Dynia sama w sobie jest łagodna, czasami można wręcz odnieść wrażenie, że brak jej charakteru. Dlatego właśnie dziś zapraszam po przepis na dynię ociekającą smakiem. Pieczona z ziołami, ułożona na chrupiącym, wiejskim chlebie muśniętym serkiem Almette smakuje zjawiskowo!

  1. Dynię kroimy w plastry, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Dynię polewamy oliwą z oliwek, solidnie oprószamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
  3. Posypujemy świeżymi ziołami.
  4. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
  5. Chleb wiejski skrapiamy oliwą.
  6. Chwilę przed zakończeniem pieczenia dyni dokładamy chleb do piekarnika.
  7. Upieczone kromki chleba smarujemy serkiem Almette.
  8. Na każda kromkę układamy plastry upieczonej dyni.
  9. Całość doprawiamy solą, posypujemy ziołami.

Jeśli kupicie dynię Hokkaido, nie trzeba jej obierać ☺

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: