Drukuj przepis
Przepis
Sezon na szparagi trwa krótko (od maja do połowy czerwca), więc wykorzystaj ten czas, aby jak najczęściej gościły w twojej kuchni.
Obrane i krótko grillowane z dodatkiem oliwy i soli to proste, a zarazem bardzo smaczne danie, a do nich gnocchi z jak najmniejszą ilością mąki tak, aby zachowały delikatną i puszystą strukturę. Wypróbuj, zasmakują Ci 🙂
- Gnocchi: ugotuj ziemniaki w mundurkach.
- Po wyjęciu z wody zdejmij z nich skórkę i przeciśnij je przez praskę.
- Poczekaj aż dobrze wystygną. Dodaj 2 żółtka, sól i wymieszaj.
- Dodawaj stopniowo mąkę, szybko i delikatnie łącz składniki. Staraj się użyć jak najmniej mąki.
- Wiem, że nie jest to proste, bo ciasto będzie się trochę kleiło. Kluczem do sukcesu jest szybkie połączenie mąki z ziemniakami, a jak najmniejsze formowanie i zagniatanie.
- Uformuj wałek i podziel na kawałki.
- Z każdego kawałka uformuj cienki, podłużny wałek i pokrój go na gnocchi (małe kopytka).
- Do gotującej się i osolonej wody wrzucaj po kilkanaście gnocchi naraz (nie za dużo, nie mogą się kleić ze sobą w wodzie).
- Poczekaj aż wypłyną i od razu wyciągnij je z wody. Muszą się krótko gotować bo inaczej się rozpadną.
- Dół szparagów odetnij (ok. 1/3 długości) i obierz je.
- Podsmaż przez 3 minuty w obu stron na oliwie, dopraw solą i pieprzem.
- Na patelnię wlej wino i gotuj aż alkohol wyparuje.
- Dodaj serek Almette ze szpinakiem, wymieszaj z winem aż powstanie jednolity aksamitny sos.
- Wrzuć gorące gnocchi do sosu, wymieszaj je delikatnie z sosem i od razu podawaj ze szparagami.
- Posyp ziołami.