Almette

Grzanki z szynką długodojrzewającą

Czas przygotowania 10 min

Porcja dla 2 osób

David

„Prsut” słoweńska szynka długodojrzewająca, kuzynka włoskiego prosciutto, delikatna, lekko słodka i bardzo smaczna. Miałem przyjemność odkryć ją w Słowenii. Idealna do kanapek i grzanek, na pewno ją polubisz.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Słowenia
Słowenia

Słowenia to ten mały kraj przez którym często w nocy przejeżdżacie w drodze do Chorwacji. No ba, na pewno nie pomyśleliście, że warto się tu zatrzymać chociaż na kilka dni i odkryć ciekawostki tego Państwa. A warto! W tamtym roku Słowenie odkryłem jeżdżąc nagrywać czwarty sezon swojego programu kulinarno-podróżniczego. Słowenię otatcza Austria, Węgry, Chorwacja i Włochy. Jest stosunkowo małym krajem w porównaniu do swoich sąsiadów ale ma zdecydowanie dużo do zaoferowania. Jak pewnie się domyślacie, w każdym regionie Słowenii widać wpływy kraji sąsiedzkich. Na jedyny wybrzeżu Słowenii, widać w architekturze, kulturze i jedzeniu, włoskie korzenie. Do granicy rzut beretem a oba kraje dzieli Morze Adriatyckie.

Wszystkich fanów szynki długodojrzewającej: nie szukajcie już włoskiej prosciutto, zamiast niej spróbujcie koniecznie „prsut” czyli słoweńskiej szynki długodojrzewającej. Jest delikatna, lekko słodka i bardzo smaczna. Właśnie jej użyłem do mojego przepisu, podaną na grzance z bagietki, z serkiem Almette i świeżą bazylią. Nic dodać nic ująć, szynka prsut skradła moje serce jak z resztą całą Słowenię! Więc Kochani, jak tylko zamierzacie spędzić kolejne wakacje w Chorwacji, koniecznie zaplanujcie sobie minimum 3 dni na Słowenii, naprawdę nie pożałujecie a wręcz mi podziękujecie 🙂

Składniki

  • pół bagietki
  • 1 serek Almette ze rzodkiewkami
  • kilka plastrów szynki długodojrzewającej prsut lub prosciutto
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • łyżka orzeszków pinii
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Drukuj przepis

Przepis

  1. Bagietkę przekrój wzdłuż na pół.
  2. Polej połówki łyżką oliwy z oliwek, ułóż na blachę i grilluj w piekarniku kilka minut aż będą złociste i chrupkie.
  3. W między czasie upraż orzeszki pinii na suchej patelni.
  4. Szczypiorek wymieszaj z serkiem Almette z rzodkiewkami, dodaj pieprzu do smaku.
  5. Wyciągnij grzanki z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
  6. Następnie posmaruj każdą grzankę delikatną warstwą serka Almette ze rzodkiewkami.
  7. Ułóż plastrami szynki i posyp prażonymi orzeszkami pinii.
  8. Smacznego :)

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: